Rata de promovare sub 15% la bac, o clasa in minus

Rata de promovare sub 15% la bac, o clasa in minus
În Bihor, din anul şcolar 2012-2013 vor dispărea 17 clase a IX-a.

Liceele cu promovare sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor avea cu o clasă în minus, în planul de şcolarizare, în următorul an şcolar. Cel puţin, aşa prevede metodologia Ministerului Educaţiei privind cifra de şcolarizare în anul de învăţământ 2012-2013. Excepţie de la aceste reglementări fac unităţile de învăţământ liceal unice la nivel de localitate şi cele care au câte o clasă a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a.

La nivelul judeţului Bihor, din 221 de clase a IX-a vor rămâne 204 în anul şcolar următor, cu 17 mai puţine decât în acest an.

„În Bihor, în acest an sunt mai puţini copii, deci vom avea şi clase mai puţine. Dacă anul trecut am avut 6.800 de absolvenţi de clasa a VIII-a, în acest an sunt 5.514 elevi care termină clasa a VIII-a. Dintre aceştia, 2.811 sunt în mediul urban şi 2.703 în mediul rural. În elaborarea planului de şcolarizare trebuie să ţinem cont că, în fiecare an, în jur de 400 de absolvenţi de clasa a VIII-a nu se mai regăsesc în clasa a IX-a. Sunt copii care abandonează şcoala. În acest an şcolar avem 221 de clase a IX-a. Dintre acestea, în următorul an şcolar vor rămâne în jur de 204 clase a IX-a”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Dorel Luca.

Cu planul diminuat

Potrivit acestuia, în anul şcolar 2012-2013, Grupul Şcolar „Adrei Şaguna” din Oradea va avea planul de şcolarizare diminuat, dar şi Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – care se comasează cu Liceul Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu” şi va deveni Liceul Vocaţional Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, „Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” şi Grupul Şcolar „Ioan Bococi” din Oradea. Pe lista unităţilor de învăţământ care vor avea planul de şcolarizare diminuat cu o clasă figurează şi Grupul Şcolar Agricol Salonta şi Grup Şcolar „Unirea” Ştei.

„Unirea Ştei nu şi-a mai propus nicio clasă de seral. Aici, rata de promovare la examenul de bacalaureat a fost de 9,38% la frecvenţă redusă şi de 6,19% la seral”, a arătat Dorel Luca.

Acesta a mai precizat că, în şcolile unde se va diminua planul de şcolarizare, există riscul ca profesorii să rămână cu mai puţine ore.

„Îşi vor completa norma didactică la alte unităţi de învăţământ”, a mai spus Luca.

C.D.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !