Rectorul, despre taxa de transfer

De Cristian Horgoș
3Comentarii
Rectorul, despre taxa de transfer
Rectorul Bungău afirmă că transferul studenţilor nu e taxat ca „pedeapsă” ci ca să acopere cheltuielile generate.

Rectorul Universităţii din Oradea a explicat miercuri de ce s-a instituit o taxă de transfer egală cu taxa de şcolarizare pe anul I la facultatea în cauză. Rectorul Bungău a recunoscut că ideea taxei i-a venit după ce o duzină de studenţi de la Stomatologie şi alte asemenea grupuri de la Arhitectură şi-au cerut transferul lui Cluj.

„Dacă ar fi fost, anual, un caz două per facultate nu era o problemă. Însă dacă din 80 de studenţi care au urmat anul I la Oradea mai îmi rămân doar 65 în anul II, facultatea pierde un post didactic. Transferurile în grup generează costuri în sistem. Eu nu pot să îi spun unui coleg cadru didactic: anul acesta ai post, anul viitor poate nu, peste doi ani iarăşi o să ai. Eu trebuie să acoper costurile cu acel post raportat la cifra de şcolarizare”, a spus Constantin Bungău. Rectorul a schiţat şi „mecanismul” transferurilor.

Iau locul orădenilor

„De pildă, sunt tineri din Cluj care dau admitere şi la ei acasă, şi la Oradea, dar sunt admişi doar la noi. După primul an îşi cere transferul aclo unde are domiciliul şi e normal să-l aprob. Problema e când pleacă 10 – 12 studenţi care înseamnă o formaţiune de studiu la laborator. Ei au ocupat locuri pentru care am lăsat pe dinafară candidaţi orădeni şi pentru care nu mai putem organiza admitere. Deci nu putem încuraja o astfel de practică”, a mai motivat Bungău.

Întrebat cum de alte universităţi îşi pot suplimenta cifra de şcolarizare acceptând, prin transfer, grupuri de studenţi, rectorul a răspuns că există o circulară de la Minister care suplimentează cifra de şcolarizare stabilită prin Hotărâre de Guvern.

„O lege nu poate împiedica ceva legal. Normele europene prevăd libertatea studentului de a se transfera la Paris, Bruxelles sau oriunde altundeva doreşte. Nouă nu ne rămâne decât să luăm măsuri pentru a ne acoperi costurile generate prin plecări”, a conchis Bungău.

Mai puţini studenţi

Tot miercuri, rectorul a prezentat statistici privind numărul studenţilor la UO.

„Nu pot să spun că admiterea nu a fost o reuşită câtă vreme numărul candidaţilor care şi-au confirmat locurile e lei cu cel de la admiterea din 2012. S-au ocupat totate locurile bugetate şi avem programe de studiu ocupate la maxim la Medicină, Silvicultură, Drept, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Sub aşteptări sunt Tehnica Tricotajelor cu 15 studenţi, Designul cu 10 studenţi, Limba română şi literatura franceză cu 14 studenţi şi Limba germană cu 13”, a exemplificat Bungău.

Acesta a mai informat că numărul total de fişe matricole este de 20.641, în scădere cu aproape 20% faţă de 2011 dar şi că numărul angajaţilor a scăzut cu 15% faţă de ianuarie 2011. „Evoluţia demografică negativă şi rezultatele mai slabe la bacalaureat au condus la reducerea numărului de studenţi. Dar cu peste 20.000 de fişe matricole rămânem o Universitate mare, între primele zece ale ţării”, a apreciat Bungău.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor