Revoltă la Rieni şi Sudrigiu

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
19Comentarii
Revoltă la Rieni şi Sudrigiu
Recent, la Rieni, localnicii au ieşit la protest, deoarece se simt prizonieri în propriile case şi curţi.

Sudrigiu/ Rieni. Rigole şi drumuri supraînălţate, lucrări făcute pe jumătate, în urma unor măsurători greşite. Nimic din ceea ce pare un paradox nu e străin „Drumului Veşnic în Lucru DN 76”. Sute de familii din comuna Rieni sunt prizonierii mai marilor de la Drumuri. De aproximativ o lună lucrările la cel mai prost drum din România, în perimetrul de lucru al AZVI, au fost blocate. În aceste condiţii, oamenii au ieşit în stradă să reclame dreptul la a-şi folosi utilajele şi maşinile care sunt blocate în propriile curţi. Oamenii au vrut să afle de la primarul de Rieni cum se implică în rezolvarea acestei probleme capitale, primarul fiind prima autoritate considerată la îndemână pentru un potenţial dialog. Localnicii spun că lucrările neterminate care le blochează accesul în curţi pun în pericol şi adunarea recoltelor, dar şi scoaterea vitelor la păşunat.

drum5 Gropi în Lunca FOTO: DN76 ©

Pe distanţe de kilometri întregi, în Rieni şi Sudrigiu, oamenii şi-au improvizat căi de acces, din scânduri sau din pământ. Sătenii sunt nemulțumiți pentru că lucrările de modernizare a Drumului Național 76 au încetat de aproximativ o lună, iar autoritățile, atât cele locale, cât și cele centrale, nu fac nimic pentru deblocarea situației. Autorităţile din Rieni au invocat petiţii şi somaţii, fără să dea detalii, şi cer timp de respiro încă două luni(?) chiar dacă recunosc că lucrările la drum au afectat lucrările de canalizare.

Măsurători greşite, lucrări în batjocură

Dacă în centrul de comună, la Rieni, oamenii au măcar un partener de dialog la Sudrigiu nici acesta nu există. Situaţia pare fără ieşire şi fără speranţă. Omerta funcţionează impecabil. Oamenii de la AZVI sunt instruiţi să nu dea informaţii.

„Când au venit să pregătească lucrările au intrat pe proprietăţile noastre fără ca măcar să ne avertizeze cineva ce se întâmplă. Au tăiat tot: tuia, copaci, au distrus straturile de flori…. Acum constatăm că totul a fost în zadar, ba în loc să fim despăgubiţi plătim cu izolarea aşa-zisele lucrări de pe DN 76 din Sudrigiu. De la un om sau altul, muncitori la firmele la care AZVI a subcontractat şi se pare că apoi nu i-a plătit, am dezlegat răspunsul la întrebarea: «de ce suntem blocaţi în curţi?» Fiindcă, au fost greşite măsurătorile din satelit. Un fel de bătaie de joc, un ping-pong care se face cu nervii şi cu sănătatea noastră. Au greşit măsurătorile la drum, ne-au luat gratis bucăţile de pământ şi acum nu vor să pună asfalt pe porţiunea de drum pe care au greşit-o la măsurare. În bătaie de joc, spun că vor pune pământ. Victime suntem noi: nu putem intra/ ieşi din curţi cu maşinile, doamne fereşte să se îmbolnăvească cineva că salvările nu pot lua oamenii, şi doamne fereşte de o înmormântare că nici maşina mortuară nu poate pătrunde”, ne-a spus un localnic din Sudrigiu, purtător de mesaj al oamenilor care s-au săturat de explicaţii.

drum3 Roată distrusă pe DN76 FOTO: DN76 ©

Când văd miliardele care s-au furat, oamenii spun că nu mai acceptă explicaţiile Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj care arată cu degetul spre AZVI, pretinzând că firma spaniolă a primit avans 15 % din valoarea lucrărilor şi că trebuia să contribuie și ea cu bani la lucrări.

Taguri: , , ,


19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor