Salariaţi mai mulţi, dar şi şomeri mai mulţi

De Dan Birta
Salariaţi mai mulţi, dar şi şomeri mai mulţi
Numărul şomerilor acrescut prin identificarea de noi persoane în căutarea unui loc de muncă.


La prima vedere titlul articolului poate fi un paradox. Odată cu creşterea numărului de angajaţi ne-am aştepta să scadă numărul şomerilor. Dar nu este chiar aşa.

Potrivit ultimelor date ale Direcţiei Judeţene de Statistică, efectivul de salariaţi la nivelul judeţului Bihor la sfârşitul lunii septembrie 2014 a fost de 156.433 persoane, în creştere cu 284 salariaţi faţă de efectivul înregistrat la sfârşitul lunii august 2014. Numărul şomerilor în evidenţele AJOFM Bihor la aceeaşi dată a fost de 10.306 persoane, în creştere cu trei persoane faţă de luna august 2014.

Paradox şi nu prea

Explicaţia acestui paradox ne-a fost dată de Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. „Explicaţia constă în informarea bihorenilor fără loc de muncă despre drepturile ce li se cuvin, dacă se înscriu în baza noastră de date şi identificarea acestora. În ultima vreme au fost identificate peste 800 de persoane care urmau să fie înregistrate în rândul şomerilor”, a precizat Békési Csaba.

Identificarea şomerilor neînregistraţi s-a făcut în cadrul unui proiect implementat în colaborare cu AJOFM Arad şi AJOFM Timiş. Proiectul mai are ca obiectiv, pe lângă identificarea şomerilor, propunerea unor soluții reale pentru reducerea gradului de neocupare, creșterea calității și eficienței serviciilor oferite. Un alt obiectiv specific este îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor în domeniul ocupării forței de muncă prin analiza actuală și reală a pieței regionale a muncii și transferul de bune practici.

„N-am nici o problemă în a creşte numărul şomerilor. Poate găsim oameni care, într-adevăr, vor să muncească. Pentru că sunt şi persoane care nu doresc să înceapă o activitate din motive variate: se ocupă de creşterea copiilor, nu vor să muncească prea departe de casă, beneficiari de ajutoare sociale, etc”, a punctat directorul executiv al AJOFM Bihor.

În această perioadă AJOFM Bihor organizează o serie de „burse” cât mai aproape de şomeri. Astfel, au avut loc „burse” la Aleşd, la Beiuş, iar azi urmează una la Salonta.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !