Sarcini financiare în plus, primite de la Guvern

De Călin Corpaş
Szabo Odon
Szabo Odon
Consiliile judeţene şi primăriile au obligaţia de a finanţa suplimentar sistemul de protecţie a copilului şi de asistenţă socială.

Deputatul Szabo Odon (UDMR) observă cum o ordonanţă de urgenţă a Guvernului atentează la finanţele judeţelor, dar şi a primăriilor. Este vorba despre OUG 103/2013, în care se arată că bugetul de stat suport maximum 75% din cheltuielile necesare cu finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor sociale de asistenţă a persoanelor cu handicap. Restul banilor trebuie asiguraţi din bugetul consiliilor judeţene care administrează aceste unităţi. E şi cazul CJ Bihor. „ Iată că, încă o dată, se transferă consiliilor judeţene noi responsabilităţi, fără ca Executivul să pună la dispozţia acestora şi resursele din care acestea urmează să fie susţinute”, susţine parlamentarul.

Szabo Odon subliniază că acum circa 40% din bugetul anual al Consiliului Judeţean Bihor este destinat finanţării acestor aşezăminte sociale. Deputatul estimează că noile prevederi legale vor redirecţiona încă circa zece procente către acest domeniu. Banii ce vor fi, inevitabil, luaţi de la alte capitole bugetare cum ar fi investiţiile, salarizarea, cultura, crede deputatul UDMR.

Şi la asistenţii personali

În aceeşi Ordonanţă de Urgenţă se stabilesc sarcini în plus şi pentru primării. Acestea trebuie şi ele să contribuie cu cel puţin 25% la plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau la indemnizaţiile lunare ale persoanelor ce suferă de asemenea dizabilităţi. Szabo susţine că prin această măsură sunt discriminate persoanele din localităţile cu primării sărace. „O comună care are un buget sărac se vede pusă într-o situaţie greu de soluţionat, fie contribuie la plata acestor drepturi, fie renunţă la o serie de proiecte de dezvoltare locală pentru care nu va avea destui bani pentru ele. Mă tem că vor fi administraţii locale care pur şi simplu nu-şi vor putea permite să acopere aceste sume. Astfel persoanele defavorizate din localităţi sărace vor primi mai puţini bani decât acelea care locuiesc în comune sau oraşe ce au bugete mai consistente. Este incorect să contrapui nevoia de dezvoltare a unei comunităţi cu imperativul moral de a ocroti persoanele defavorizate. După câte ştiu eu, această guvernare pretinde că ar avea o importantă componentă social-democrată…”, declară Szabo Odon, acum parlamentar de Opoziţie.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !