Scandal politic à la Caragiale, la Sâniob

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
26Comentarii
Scandal politic à la Caragiale, la Sâniob
PSD şi ALDE şi-a exclus consilierii locali din Sâniob care refuză să voteze un viceprimar UDMR. Primarul maghiar susţine PNL-PSD-ALDE.

Dramă politică cu accente de Caragiale, la Sâniob, unde primarul independent Molnar (ex-UDMR) şi partidele româneşti PNL, PSD şi ALDE, cu şase consilieri locali vor să pună un viceprimar român, în dauna UDMR-ului trecut în Opoziţie cu cinci consilieri, în Consiliul Local.

Propunerea coaliţiei de facto PNL-PSD-ALDE pentru viceprimar, Viorel Opre (ALDE) nu este acceptată de conducerile judeţene ale PSD şi ALDE. Ioan Mang şi Traian Bodea şi-au exclus din partid consilierii care nu acceptă să voteze pentru un viceprimar UDMR. Un UDMR care, împremieră, ar urma să fie trecut în Opoziţie de-a binelea, în Sâniob. În urmă cu trei săptămâni, votul pentru viceprimarul comunei a ajuns la balotaj, 5 la 5, după ce Opre nu s-a votat pe el însuşi, fiind ameninţat de şeful său de partid din Oradea cu excluderea. Mai mult, atunci, lui Opre i-a venit rău în şedinţa de Consiliu, fiind transportat la Spitalul Judeţean cu Ambulanţa! Ieri, votul pentru alegerea viceprimarului a fost amânat de primarul Molnar, după pierderea mandatelor de către cei doi consilieri PSD şi ALDE, ca urmare a filialelor judeţene de partid. Localnicii ameninţă cu proteste la Oradea, iar aleşii excluşi cu acţiuni legale.

Deşi a pierdut alegerile, UDMR ţine morţiş la postul de viceprimar, provocând tensiuni între români. Primarul maghiar e anti-UDMR.

Când politica judeţeană intră pe contrasens cu cea comunală, pot ieşi scântei garnisite cu scene coborâte, parcă, din schiţele lui Caragiale. E cazul situaţiei de la Sâniob, unde singurul consilier local ALDE putea deveni viceprimar, dacă Opre avea mai puţine palpitaţii şi mai multă mână liberă din partea preşedintelui ALDE Bihor, Traian Bodea.

Leşinul lui Opre

Prezent în mijlocul mulţimii revoltate din faţa Primăriei, Opre vocifera nervos, acuzând modul în care a fost tratat de conducerea judeţeană a partidului său. Însă, cum preşedintele Bodea e vice’ la Judeţ, fiind aliat cu UDMR, acesta îi ceruse săteanului Viorel Opre să nu se voteze pe el însuşi, ci să voteze propunerea UDMR. Altfel, îl păştea excluderea, chiar şi dacă ar fi fost ales viceprimar. Chit că, în urmă cu trei săptămâni, sub imperiul emoţiilor, Opre a leşinat, fiind transportat la spital şi, astfel, nu a reuşit nici măcar să se auto-voteze; în cele din urmă, neascultătorul emotiv Opre tot a fost exclus, cu o zi înainte de şedinţa Consiliul Local Sâniob, programată marţi. „Mi s-a făcut rău, am ieşit afară, nu am putut să votez. În continuare vreau să boicotez şi vreau să dau partidul în judecată. De ce mi s-a retras sprijinul politic? Domnul Bodea nu mai îmi răspunde la telefon”, afirmă Opre, care nu se împacă nicicum cu ideea că partidul îi cere să se dea la o parte pentru adversarii locali din UDMR. În încercarea de a opri coaliţia PNL-PSD-ALDE să îşi impună un viceprimar în dauna UDMR, aliaţii UDMR de la Oradea, Mang (PSD) şi Bodea (ALDE), şi-au exclus consilierii locali din Sâniob, inclusiv supleanţii, suspecţi că nu vor vota UDMR! Prin urmare, aceştia şi-au pierdut şi calitatea de consilieri locali, iar acum nu se mai pot opune UDMR. Tot ce pot spera este că supleanţii acceptaţi de şefii judeţeni nu vor vota cu UDMR, aşa cum li se cere.
scandal politic saniob (6)

Molnar vrea român(i)!

Echilibrul politic în Sâniob este foarte fragil, pe fondul unei proporţii etnice de 55% – 45% între maghiari şi români, iar acest aspect are consecinţe directe asupra unei situaţii politico-administrative explozive. UDMR a pierdut, în premieră, alegerile în Sâniob, după ce fostul primar UDMR, Molnar Jozsef, a ales să candideze independent, după ce a eşuat în prealegerile din UDMR – pe care le acuză ca fiind viciate, din cauza comportamentului contestatarilor săi din UDMR-ul local. Mai mult, în campanie Molnar a susţinut PNL în comună şi a câştigat împotriva candidatului UDMR, Zatyko Jacint! În acest context, acum UDMR face tot posibilul pentru a avea un viceprimar la Sâniob şi se ajută de şefii judeţeni ai PSD şi ALDE, în atingerea scopului. Toate acestea într-o comună unde în alegerile locale s-au adunat doar 1.233 de voturi. UDMR 497 de voturi, PNL 483, PSD 147, ALDE 73 şi PPMT 33.

„Nu putem să ne batem joc nici de consilierii aleşi şi cred că trebuie să respectăm cetăţenii. Pe baza omeniei şi a legii trebuie să amânăm pentru altă şedinţă, pentru că trebuie să lucrăm cu Consiliul întreg. Nu ştiu pe ce bază i-au înlocuit partidele pe consilierii locali din PSD şi ALDE. Consider că un viceprimar român ar da un echilibru, reflectând proporţia etnică a comunei”, ne declară primarul Molnar, care a anulat şedinţa de Consiliu Local în care trebuia ales viceprimarul, după ce aleşii PNL au refuzat să participe.

scandal politic saniob (9)

Vânătoarea de „trădători”

Florin Costruţ este singurul consilier local PSD din comună, proaspăt exclus de filiala condusă de Mang, alături de următorii trei supleanţi aflaţi pe lista PSD. Prin urmare, şi-au pierdut toţi mandatele existente sau prezumptive. PSD-ul lui Mang aşteaptă acum ca Adrian-Mircea Albu, al patrulea supleant pe lista consilierilor PSD, pentru consăteni „Rareş”, să asculte ordinul de la Judeţ şi să voteze pentru Zatyko Jacint, viceprimarul propus de UDMR. Coaliţia locală PNL-PSD-ALDE speră însă că, sub presiunea consătenilor din satele româneşti ale comunei, în parte adunaţi în faţa Primăriei, „Rareş” nu va asculta sarcinile trasate şi nu va vota cu maghiarii, ci cu coaliţia românească. Slabe şanse, deoarece ieri, când i s-a cerut imperativ să demisioneze pe loc din partid în semn de solidaritate cu colegii săi excluşi deja, Albu a refuzat, semn evident pentru cei din jurul său că tânărul viitor consilier local PSD va vota cu UDMR. „Îmi bag p..a şi mă duc acasă!”, a refulat Albu, care părea că nu crede în necesitatea unei coaliţii româneşti cu primar maghiar independent, la Sâniob. Chit că fusese trecut pe listă de proaspăt exclusul Costruţ. Rugăminţile au fost de prisos, în ciuda unor încercări de sensibilizare etnică, cu referiri la bunicii români ai lui Albu… „Consider că politica partidului nu este în interesul comunităţii noastre. O comunitate care are o majoritate de şase consilieri şi cărora li se impune să voteze conform intereselor personale ale unor indivizi, mai sus sau mai jos în ierarhie. Nu este o decizie corectă şi echitabilă vizavi de intenţia de vot a oamenilor din Sâniob. Nu poţi să dai afară din partid primul consilier pe listă doar pentru că îţi impune UDMR, care vrea cu orice preţ să ţină postul de viceprimar pentru ei, pentru interese personale”, comentează Costruţ decizia PSD Bihor de a-l exclude pentru că nu votează viceprimar UDMR. Acesta nu vrea să spună ce „interese personale” concrete ar exista din partea UDMR, afirmând că nu are dovezi în acest sens.

scandal politic saniob (12)

Una peste alta, UDMR are nevoie ca un singur consilier, PNL, PSD sau ALDE să „trădeze” coaliţia românească a primarului Molnar şi să voteze cu vicele propus de UDMR. Şi este foarte posibil ca, în ciuda frământărilor din PSD, înlocuitorul exclusului Opre, Terek Imre (ALDE), să fie cel care va vota cu UDMR. Chiar dacă Terek i-a promis verbal lui Opre că nu „trădează” pentru UDMR.

Mang: PSD Sâniob a subperformat

De la Oradea, Ioan Mang vede altfel frământările din Sâniob. Mang subliniază că organizaţia PSD Sâniob are, oricum, un rezultat prost în alegerile locale, după ce a obţinut un singur consilier local, faţă de cei doi pe care îi avea înainte. „E o prostie să te lauzi că ai performat, când de la doi consilieri locali obţii unul singur. Acolo este un primar independent al PNL-ului, după cum s-a comportat în campanie. Dacă dl primar era independent cu adevărat, astăzi nu ajungeam în situaţia asta. Trebuia să îşi facă lui voturi. Putea lucra cu PSD-ul, dar dacă nu a lucrat, nu am cum să îl susţin. Să îl susţină PNL-ul, care înainte avea un singur consilier, iar acum are patru. Toţi (din partidele româneşti – n.red.) l-au susţinut pe independentul Molnar, iar independentul a susţinut doar PNL. Datorită susţinerii lui şi a muncii PSD de acolo, PSD a pierdut un consilier. Am avut doi consilieri, acum PSD are unul. Dacă dl Costruţ era aşa brav, trebuia să ia măcar doi consilieri, ca în 2012”, afirmă Mang, dând un exemplu în contrapartidă, la Marghita, unde primarul UDMR a impus un viceprimar PSD. Traian Bodea îşi justifică excluderea lui Opre prin constrângerile venite din negocierile cu UDMR, la nivel judeţean. Dar nu dă detalii, nearătându-se dispus la un dialog pe această temă.

Pasztor, Molnar şi cuvântul dat

Pasztor Sandor îl acuză pe primarul Molnar că, deşi a pierdut prealegerile în UDMR la nivel local, nu şi-a respectat cuvântul dat sub semnătură şi a candidat independent, bazându-se pe sprijinul partidelor româneşti şi al electoratului de etnie română, parţial. Molnar are, însă, şi un electorat maghiar consistent în Sâniob, pierzând în faţa candidatului UDMR la doar 60 de voturi în satul Sâniob, acolo unde 96% sunt etnici maghiari. Dar a compensat din plin în celelalte sate, precum Ciuhoi, Sfârnaş sau Cenaloş.

Pasztor: „Sâniob este o comună unde, din anii ’90 încoace, a condus UDMR. Sigur că este o zonă mixtă, aproape egală şi se poate folosi politic această nişă. Eu înţeleg că sunt promisiuni făcute şi este foarte greu să dai în spate când promiţi ceva (primarul Molnar pentru PNL-PSD-ALDE – n.red.). Singura diferenţă între actualul primar şi fostul primar UDMR (Zatyko Adalbert – n.red.) este că acum patru ani contracandidatul şi-a respectat cuvântul dat, după ce a pierdut prealegerile interne. Însă acum, noi putem sta cu mâinile în sân şi să acceptăm că cineva nu se ţine de cuvânt? Şi atunci acceptăm că nu trebuie respectate prealelegerile interne ale UDMR?”, întreabă retoric preşedintele UDMR al Consiliului Judeţean, explicând, astfel, de ce UDMR ţine morţiş să dea măcar viceprimar în Sâniob. Chiar dacă atribuţiile unui viceprimar stau, întotdeauna, în pixul primarului. Iar primarul maghiar de Sâniob este acum aliatul românilor, după ce şi-a ratat relaţia cu UDMR…

Costruţ îl corectează pe Mang

Ulterior publicării reportajului, ex-consilierul local PSD de Sâniob, Florin Costruţ, a ţinut să-l corecteze pe preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, subliniind că, în fapt, PSD nu a avut în Sâniob doi, ci un singur consilier local inclusiv în mandatul 2012 – 2016. Astfel, Costruţ consideră că organizaţia locală şi-a atins obiectivul trasat de organizaţia judeţeană la PSD, de 120 de voturi la nivel de comună, atât pentru Consiliul Local, cât şi pentru Consiliul Judeţean. Costruţ şi ai săi au obţinut pentru PSD în comuna Sâniob 147 de voturi pentru Consiliul Local şi circa 100 de voturi pentru Consiliul Judeţean.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor