Scandalul pariurilor: „Război” ONJN – Bet365 cu pariori „carne de tun”

Odeta Nistor – preşedinta ONJN sursa: gsp.ro
Odeta Nistor – preşedinta ONJN sursa: gsp.ro
Gafele de comunicare şi lipsa de respect faţă de pariorii cetăţeni români decredibilizează activitatea Oficiului pentru Jocuri de Noroc.


Statul Român a reuşit să bage spaima (şi) în pariori. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), organism ce funcţionează în subordinea Guvernului îi ameninţă în fel şi chip pe jucători, cetăţeni români, din luna iulie încoace. Iniţial că după data de 10 septembrie li se va restricţiona accesul către platformele online de pariuri fără licenţă. Mai mult, că li se vor bloca banii din conturi, ameninţa preşedinta ONJN, Odeta Nestor, în iulie, prin intermediul „Libertatea”.

54.000 de pariori sunt acum în vizorul ONJN pentru amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei noi! Iată, aşadar, cum ONJN devine un organism care, prin comportamentul său aminteşte de scandalul generat în iarnă de cei de la Antifraudă, ce reuşiseră să bage în sperieţi tot ce înseamnă mediu privat în România.

Uite licenţa, nu-i licenţa!

Scandalul pariurilor are în prim-plan relaţia contondentă dintre ONJN şi principalul operator de pariuri online, Bet365.com. Gazeta Sporturilor a făcut o cronologie a evenimentelor menită să demonstreze că modul de comportament şi comunicare al ONJN nu a fost unul decent faţă de pariorii cetăţeni români ci, dimpotrivă, unul de natură să sperie şi să inducă în eroare pariorul, altfel onest.

Chiar dacă nu era licenţiat, operatorul Bet365.com a putut să-şi desfăşoare activitatea şi după 10 septembrie, în ciuda anunţului ONJN, iar ulterior, pe 11 septembrie, directorul ONJN, Tudor Simota, anunţa că Bet365 a achitat retroactiv datoriile acumulate în ultimii cinci ani, aşa cum cere legea – perioada în care exista un vid legislativ – şi, implicit, este pe cale să primească licenţa. Însă directorul ONJN a omis să menţioneze faptul că eventuala licență va intra în vigoare abia pe 1 octombrie 2015, aspect subliniat de Gazeta Sporturilor. Un aspect important, deoarece fără acea precizare, pariorii au fost induşi în eroare, creându-se impresia că aceştia pot în continuare să joace la Bet365. Chiar dacă în 6 octombrie a apărut informaţia că Bet365 poate opera în România, ulterior ONJN a anunţat că vor fi amendaţi toţi cei care au pariat între 10 şi 30 septembrie la case de pariuri nelicenţiate pentru acea perioadă, aşadar inclusiv cei care au jucat la casa de pariuri engleză Bet365, care formau, de altfel, marea majoritate a persoanelor vizate!

În toată această poveste a licenţierilor, se remarcă un veritabil război între ONJN şi Bet365, în urma căruia cad victime pariorii. Aceasta deoarece, deşi i-a licenţiat o dată, ONJN a anunţat licenţa Bet364, în 13 octombrie! Pe site-ul său, ONJN a postat o informare cu privire la această situaţie, informând, totodată, că jucătorii au la dispoziţie 30 de zile să îşi retragă sumele din conturile deţinute la această casă de pariuri. Altfel, îşi vor pierde banii, accesul la acest site urmând să fie restricţionat, transmite ONJN. Între timp, Bet365 a contestat decizia ONJN, pe care o consideră ilegală, casa de pariuri britanică fiind decisă să se judece cu Statul Român şi la instanţele europene. Interesant este faptul că nici la această oră Bet365 nu apare pe „lista neagră” (blacklist-eng.) publicată de către ONJN pe propriul său site, cu casele de pariuri nelicenţiate.

54.000 ai nimănui

În 20 octombrie, purtătoarea de cuvînt a ONJN, Andreea Iordache, declara pentru gsp.ro că Oficiul are „în baza de date undeva la aproximativ 54.000 de persoane care urmează să primească amenzi. Amenzi vor primi doar cei care au rulat peste 5.000 de lei în perioada 10-30 septembrie. Nu se vor aplica nici un fel de avertismente”. ONJN a continuat seria bâlbâielilor în aceeaşi zi, generând confuzie în rândul opiniei publice. Ba că, de fapt, toţi pariorii vor fi amendaţi, dacă au jucat la nelicenţiaţi, indiferent că au jucat 5 lei sau 5.000 de lei. Ba că, până la urmă, doar cei cu rulaje mari vor fi chemaţi la sediile ONJN, cel central sau cel regional, urmând ca ceilalţi să se aleagă doar cu avertismente. ONJN are şapte structuri regionale în teritoriu, iar sediul principală pentru structura regională Nord-Vest este tocmai la Bistriţa, cu sediu secundar la Cluj-Napoca. Iată, aşadar, cum bihorenii convocaţi la ONJN vor fi purtaţi din nou pe drumuri, deoarece Oradea nu a prins nici măcar această structură regională.

„Folclor” cu Ghiţă şi Ponta

„Deja „amendații” se coalizează pe net, predicînd că totul e mîna cuplului Ponta – Ghiță. Winmasters reprezintă combinația lui Sebastian Ghiță în România – e ca un postulat. Însă amenda nu va fi luată ca un postulat”. Citatul îi aparţine jurnalistului Cătălin Tolontan, redactor-şef al Gazetei Sporturilor. Tolontan subliniază, astfel, bănuiala tot mai multor jucători, exprimată inclusiv pe grupurile create pe Facebook, cum că „războiul” ONJN – Bet365 este orchestrat tot pentru a promova interesele afaceristului – deputat Sebastian Ghiţă, ex-patron al CSU Asesoft Ploieşti, cel despre care se spunea la un moment dat că putea ajunge premier, dacă Ponta ar fi ajuns la Cotroceni. Winmasters este o casă de pariuri care se promovează publicitar agresiv în această perioadă, ca fiind licenţiată.

Impozit schimbat

Între timp, pariorii, atât cei amendaţi, cât şi cei care nu sunt amendaţi (încă), indiferent că joacă online sau la casa de pariuri „de pe stradă”, trebuie să reţină că legislaţia românească actuală le cere să plătească impozit pe veniturile din pariuri, socotite a fi jocuri de noroc, prin reţinere la sursă, astfel: 1% pentru venituri de până la 15.000 de euro; 16%; 25% – dacă veniturile depăşesc echivalentul a 100.000 de euro.

CASE DE PARIURI ŞI CAZINO-URI ONLINE LICENŢIATE

www.betfair.com (Malta)
www.netbet.com (Malta)
www.winmasters.com (Malta)
www.winmasters.ro
www.stanleybet.ro (România)
www.casapariurilor.ro (Croaţia)
www.casapariurilor.com
www.mozzartbet.ro (România)
www.eFortuna.ro (România)
www.winner.ro (Malta)
www.888.com (Gibraltar)
www.sportingbet.com (Malta)
www.sportingbet.ro
www.unibet.com (Malta)
www.pokerstars.ro (Malta)
www.fulltilt.eu
www.superbet.ro (România)
www.stargames.com (Malta)
www.skill7.com

*Sursa: www.onjn.gov.ro3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor