Se inmultesc incarceratii

ANP vrea să amelioreze recidivismul printr-un proiect pilot de implicare a deţinuţilor în voluntariat.

Seful ANP, Ioan Bâla, a declarat miercuri, la Oradea, că numărul deţinuţilor a crescut în România, în 2011 faţă de anul anterior, cu circa 3.200 de persoane, ajungându-se la peste 31.000 de încarceraţi. La aceştia se vor adăuga cei 11.500 de români închişi în alte state europene, şi care vor fi repatriaţi etapizat în urma unei Directive a Consiliului Europei, intrată în vigoare luna trecută.

Acum, Penitenciarul Oradea deţine în custodie 533 de persoane, pentru fiecare asigurând minim patru metri pătraţi în camera de cazare.

„Efectivele de deţinuţi sunt în creştere şi datorită contextului economic. Iar Legea privind celeritatea proceselor, care prevede uşurarea pedepselor în cazul recunoaşterii vinovăţiei, nu produce încă efecte vizibile privind numărul încarceraţilor. Majoritatea încarceraţilor, cam 60% din total, sunt pentru furturi. Şi înregistrăm în continuare un număr mare de recidivişti. Pe de o parte e bine că nu apar prea mulţi noi infractori. Iar pe de altă parte ne semnalează că trebuie să intensificăm de reintegrare socială a eliberaţilor, cu sprijinul altor instituţii şi al societăţii civile”, a punctat chestorul Bâla.

Deţinuţi voluntari

În acest sens, şeful ANP a anunţat un proiect pilot pentru încurajarea deţinuţilor în acţiuni de voluntariat, în vederea reinserţiei sociale.

„Voluntariatul este dreptul de a fi generoşi, drept pe care deţinuţii îl vor avea de acum înainte. Criminalitatea este un act de egoism astfel că dorim să ajutăm încarceraţii să-şi identifice potenţialul de altruism, de sensibilitate faţă de grupuri de persoane vulnerabile: bătrâni, copii, bolnavi. Deţinuţii vor putea oferi atât sprijin personal sau se vor putea implica în renovarea unor şcoli, case de bătrâni, spitale sau orfelinate”, a explicat Ioan Bâla.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !