Senatorii români susţin familia Bodnariu

Rozalia Biro
Rozalia Biro
Senatorii Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din Senatul României îşi manifestă solidaritatea faţă de familia Bodnariu şi solicită autorităţilor publice din România să acorde o atenţie sporită pentru soluționarea acestui caz.


„În virtutea bunelor relaţii dintre România şi Norvegia, solicităm pe această cale Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, precum şi Serviciului de protecţie a copilului din Norvegia, precum și altor instituții cu atribuții în domeniu, respectarea drepturilor copiilor şi a principiului fundamental în baza căruia copiii vor creşte cu părinţii lor biologici.

Ne rezervăm dreptul de a acţiona, potrivit legislaţiei româneşti, ori de câte ori vom remarca devierea de la bunele practici şi de la respectarea reglementărilor internaţionale”, transmite comisia senatorială, în comunicatul remis de senatorul Biro Rozalia, preşedinte al acestei comisii parlamentare.

Despărțirea celor cinci copii de părinții Marius şi Ruth Bodnariu, fără efortul de consiliere prealabilă pentru rezolvarea problemelor în familie, este apreciată de către membrii Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi ca fiind o măsură care este în detrimentul dezvoltării complexe a copiilor, „ținând cont de faptul că între drepturile copiilor și drepturile părinților ar trebui să existe o relație echilibrată”.

Prevederi din Convenţia ONU

Organismul parlamentar îşi argumentează poziţia făcând referire la prevederile Convenţiei cu privire la drepturile copilului, adoptată de Organizaţia Naţiunile Unite în 1989 (intrată în vigoare în 1990), semnat atât de România, cât şi de Norvegia, care enunţă patru principii: nediscriminarea, interesul superior al copilului, supravieţuirea şi dezvoltarea copilului şi participarea copilului în decizii care îl privesc.

Potrivit acestei convenţii, între drepturile copilului figurează şi „dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit de aceştia” (art. 7).

De asemenea, art. 9 prevede: „Statele părţi vor veghea ca nici un copil să nu fie separat de părinţii săi împotriva voinţei acestora, exceptând situaţia în care autorităţile competente decid, sub rezerva revizuirii judiciare şi cu respectarea legilor şi a procedurilor aplicabile, că această separare este în interesul suprem al copilului”.

Protest, sâmbătă

Sâmbătă, 23 ianuarie, începând cu ora 12, în Piaţa Unirii din Oradea va avea loc un protest în spirit de solidaritate cu familia Bodnariu, organizat de Comunitatea penticostală şi baptistă din Oradea.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor