Şoferii fără rovinietă nu vor scăpa netaxaţi

De Dan Birta
4Comentarii
Şoferii fără rovinietă nu vor scăpa netaxaţi
Numărul punctelor fixe care monitorizează dacă maşina din trafic are rovinietă a crescut de 11 ori.

În dorinţa de a scoate bani şi din piatră seacă, autoritărţile au pus gând rău celor care circulă fără rovinietă. Astfel, în curând nici un şofer care nu are rovinietă nu va scăpa netaxat. Potrivit ProTv, numărul sistemelor automate care înregistrează numărul maşinii a crescut de şase ori şi vor începe să trimită amenzi celor care nu plătesc taxade drum începând cu luna decembrie. În prezent, pe drumurile naţionale şi autostrăzi sunt 11 puncte fixe de monitorizare cu camere. La acestea se vor adăuga alte 63 de puncte noi, care au costat 8 milioane de euro. Acestea vor începe să dea amenzi din decembrie, iar autorităţile cred că încasarile vor ajunge astfel la 250 de milioane de euro anual.

În Bihor, astfel de punct se află în Oşorhei, dar, ocazional se mai pot întâlni puncte mobile în Băile Felix, dar şi pe Şoseaua Borşului.

Cum funcţionează

La trecerea pe lângă staţie, numărul de înmatriculare al maşinii este fotografiat. Informaţia este trimisă într-un centru de calcul, unde un operator confirmă că numărul înregistrat automat este corect. Apoi sistemul verifică dacă pentru maşina respectivă este plătită taxa de drum. Dacă nu, proprietarul urmează să primească amenda în plic. Conform legii, amenda se prescrie, dacă nu este comunicată în 30 de zile. În caz că proprietarul maşinii nu este gărit la domiciliu, se consideră că a fost înştiinţat şi dacă sancţiunea a fost afişată pe uşa locuinţei în prezenţa unui martor.

Cât costă rovinieta?

Conform unui proiect de act normativ, preţul rovinietei ar urma să crescă în medie cu 66% pentru autoturisme şi va fi mai mic pe anumite perioade de valabilitate în cazul vehiculelor de transport marfă şi persoane. Tranportatorii de marfă şi persoane oricum plăteau rovinietă şi nu riscau precum şoferii de autorturisme care, unii, ies din localitate din Paşte în Crăciun. Mai mult, în proiectul de act normatic se prevede eliminarea rovinietei cu valabilitate de 90 de zile.

În prezent rovinieta pentru un autoturism costă 3 euro pentru şapte zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile şi 28 de euro pentru 12 luni. Pe de altă parte, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor