Soluţie umană, aplicare forţată

De Cristina Ghilea
27Comentarii
Câinii cu pedegree sunt exceptaţi de la sterilizare
Câinii cu pedegree sunt exceptaţi de la sterilizare
Tentativa de combatere a înmulţirii câinilor vagabonzi face loc la abuzuri şi favoritisme.

Recensământul tuturor câinilor din oraş, microciparea şi sterilizarea, dublat de amenzi pentru neconformare. Acesta e pachetul de măsuri propus de edili pentru limitarea populaţiei canine abandonate pe domeniul public, aprobat inclusiv de cei de la SOS Dogs, altfel opozanţi ai Primăriei pe problema câinilor vagabonzi sau de companie. Acordul între cele două părţi se opreşte la nivel de principii. Metodele de implementare propuse de Primărie iscă discuţii.

O nouă dezbatere pe tema aşa numitului „Regulament privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiul Oradea”, cu noi modificări, cel puţin interesante, este programată pe 11 aprilie, joia, de la ora 16:00.

„E corectă treaba”

În esenţă, regulamentul prevede un recensământ al tuturor câinilor cu stăpân din Oradea, obligativitatea injectării fiecărui câine cu un microcip şi sterilizarea câinilor, cu câteva excepţii. Pentru cei care refuză sterilizarea, regulamentul introduce obligativitatea unei taxe anuale de 100 de lei pe an, bani cu care, spune acelaşi document, vor susţine adăpostul de câini comunitari şi vor merge pe amenajarea de spaţii îngrădite pentru animalele de companie. Sunt scutiţi şi de taxă şi de operaţie câinii valoroşi, de rasă, cu pedegree sau cei cărora le e interzisă medical operaţia. „În linii mari, e corectă treaba”, apreciază Lazăr Carol, administrator de adăpost canin al fundaţiei SOS Dogs.

Detaliile modificării regulamentului votat anul trecut ridică serioase semne de întrebare faţă de intenţiile şi onestitatea Municipalităţii în acest demers.

Subvenţie preferenţială

La articolul 6, edilii introduc o primă modificare: o subvenţie de aproximativ 50% din operaţia de sterilizare dar numai dacă animalul este sterilizat şi microcipat de „medicii veterinari care au încheiate contracte de concesiune cu Dorecţia Sanitar Veterinară”. Dacă operaţia este făcută la oricare alt veterinar din oraş, stăpânul animalului suportă integral costul intervenţiei. Limitarea acordării subvenţiei este interpretabilă, cu atât mai mult cu cât doar doi veterinari din Oradea au semnate contracte de concesiune cu DSV Oradea, fiecare operând pe un mal al Crişului Repede. În acest context, întrebarea „Ce interesează pe Primăria, să sterilizeze cât mai mulţi câinii sau să vireze subvenţia către veterinarii de la DSV?” pare justificată.

Ce vor?

„Acordarea subvenţiei doar pentru cei doi veterinari este o discriminare. Ar trebui să se procedeze ca în Bucureşti, să se facă contracte cu toţi veterinarii care doresc să participe la acestă acţiune”, crede reprezentantul SOS DOGS.

Suma subvenţionată este de 100 de lei, ne-a informat Mircea Stejărean, şef serviciu în cadrul Primăriei. „Am avut mai multe runde de negocieri şi discuţii cu medicii veterinari şi am ajuns la concluzia că 200 de lei acoperă, în medie, costul sterilizării şi microcipării”, spune acesta.

Într-o mai veche propunere de regulament, care n-a mai ajuns în Consiliul local pentru că nu a primit OK-ul consilierilor UDMR, SOS Dogs propunea un interval de 18 luni în care sterilizarea să se facă gratis. „Noi încă susţinem că ar trebui gratuitate o vreme. Sunt o mulţime de pensionari care nu îşi permit nici măcar suta aia de lei cât ar fi de plătit după subvenţie. Nu îmi dau seama ce vor cu acest regulament? Să scoată câinii pe stradă?!”, se miră Lazăr.

Musafiri cu forţa

Cealaltă modificare introdusă regulamentului este la articolul 10, care, la litera f) zice că „deţinătorii de câini, au obligaţia să permită accesul în incinta proprietăţii în vederea realizării recensământului şi microcipării acestora”. Cum rămâne atunci cu inviolabilitatea proprietăţii, principiu aplicat inclusiv la recensământul persoanelor. „Obligaţia” introdusă de regulament cel puţin forţează legea, dacă nu chiar o încalcă. La întrebarea „ce faceţi dacă nu vi se permite accesul în locuinţă sau în curte?” Stejerean a oferit alternativa: pentru cei ce nu sunt găsiţi acasă, comisia de recensământ va indica un loc de întâlnire unde aceştia se pot achita de sarcina înregistrării şi cipării câinelui.

Modificări sunt propuse şi la penalizări. Amenda pentru sustragerea de la microciparea şi sterilizarea câinelui sunt acum cuprinse între 400 şi 800 lei. Majorarea propusă de edili este 500-1.000 lei.

DVS: 5.000 de câini

Recensământul câinilor din Oradea ar trebui să înceapă cel mai târziu în luna mai, ne-a mai spus Mircea Stejerean. „Împărţim oraşul în două şi începem de la perifirie spre centru: din Cartierul Tineretului respectiv din Episcopia Bihor spre Centru. Echipele vor fi formate din poliţişti locali, veterinarii de la DSV şi funcţionari din Primărie”, zice funcţionarul.

În evidenţele DSV figurează peste 5.000 de câini cu stăpân în Oradea dar expertii DSV apreciază că mai sunt încă vreo 2.000 de animale neînregistrate.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor