Spaţii distincte în pieţe pentru producătorii agricoli

De Simona Albinaru
Dr. ing. Nicolae HODIŞAN
Dr. ing. Nicolae HODIŞAN
40% din totalul spaţiilor de vânzare existente în piaţă trebuie să fie destinate producătorilor agricoli.


În scopul protejării producătorilor agricoli cât şi a consumatorilor de produse agricole, Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol prevede explicit că în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli, persoane fizice deţinătoare de atestat de producător şi carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute în gospodăria proprie.

Astfel, administratorii pieţelor au obligaţia de a aloca un procent de minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente în piaţa producătorilor agricoli care comercializează produse agricole, spaţii de vânzare distincte care trebuie să respecte cerinţele legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

„Accesul în zonele distincte, rezervate producătorilor agricoli se face în baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, producătorii având obligaţia de a afişa la locul de vânzare o etichetă de produs care trebuie să conţină informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Nerespectarea de către administratorii pieţelor a modului de organizare a spaţiilor de vânzare destinate producătorilor agricoli aşa cum prevede Legea 145/ 2014, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 12.000 lei la 37.500 lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !