Statistica cedează în faţa procurorilor

Statisticienii pleacă pentru ca procurorii să-şi extindă activitatea pe ambele nivele ale clădirii
Statisticienii pleacă pentru ca procurorii să-şi extindă activitatea pe ambele nivele ale clădirii
Direcţia Judeţeană de Statistică trebuie să plece din propriul sediu, pentru a face loc Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.


De voie, de nevoie, Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Bihor îşi face bagajele şi se mută de pe strada Andrei Şaguna, din zona Parcului Traian. Statisticienii bihoreni sunt obligaţi să îşi cedeze sediul, gata pus la punct, în favoarea anchetatorilor de la etaj. DJS Bihor se va muta pe strada Vasile Alecsandri, unde va coabita cu Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) – Bihor, într-o clădire ce stă azi mai mult goală. Prin mutarea sediului regional la Cluj, ISC Bihor şi-a exportat şi o parte dintre angajaţi, astfel încât, în spaţiile rămase goale vor veni statisticienii.

În ciuda împotrivirii conducerii şi a angajaţilor DJS Bihor, Guvernul a emis, săptămâna trecută, o Hotărâre prin care consfinţeşte mutarea, luând sediul din str. Şaguna din administrarea DJS Bihor şi dându-l în administrarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Prin Ministerul Public, Parchetul cerea Guvernului încă din 2003 să li se atribuie şi spaţiul vecinilor de la parter, statisticienii. Acum, solicitarea procurorilor a fost satisfăcută de către Guvernul Ponta şi cu largul concurs al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Dacă procurorii au obţinut ce au vrut, în schimb sunt nemulţumiţi statisticienii, care-i deranjează cu această ocazie şi pe inspectorii în construcţii, din Alecsandri. Angajaţii DJS Bihor spun că, după ce vreme de 15 ani, instituţia lor a investit în sediu, renovându-l şi adaptându-l nevoilor specifice instituţiei, iată că acum trebuie s-o ia din nou din loc.

Supăraţi pe şeful INS

„Când, în anul 2000 ne-am mutat din Palatul Justiţiei, acest spaţiu era într-o stare deplorabilă. Pe sub podele erau galerii ale şobolanilor. S-au investit aici peste 600.000 de lei”, ne declară un statistician, sub protecţia anonimatului. În ciuda nemulţumirilor, statisticienii preferă să vorbească sub protecţia anonimatului, pentru a nu se expune „urgiei” şefilor din Capitală. Mai cu seamă că se simt trădaţi de preşedintele INS, cel puţin în chestiunea mutării. Chiar dacă tot ei afirmă că acesta, Tudorel Andrei, are şi realizări benefice angajaţilor INS, de când e preşedinte. „Au mai fost presiuni şi pe alţi preşedinţi ai INS, însă nu au cedat. Iată, însă, că acum s-a spart buba. Este stupefiant. Este primul preşedinte care a cedat”, ne-a relatat o persoană fidelă activităţii DJS Bihor.

Sediul din Alecsandri va găzdui Statistica, lângă ISC

În apartamente!

„Ni s-a promis să primim un sediu în aceleaşi condiţii, însă sediul unde ne mută, din strada Alecsandri, nu este funcţional. Mobilierul, arhiva, dotările ISC au rămas acolo, chiar dacă personalul s-a mutat. La fel, trebuie mutată toată logistica DJS. Ni s-a oferit parterul, care este, de fapt, ca o hală şi etajul II, unde acum sunt amenajate două apartamente, fiecare cu bucătărie, dormitor şi baie. Astfel, disfuncţionalităţi atât din puncte de vedere informatic (reţea de calculatoare, servere, etc), pentru că reţeaua de calculatoare de acolo nu respectă standardul actual, cât şi a organizării muncii”, ne-a transmis unul dintre cei 36 de angajaţi ai DJS Bihor.

HG-ul ce trimite Statistica la plimbare a venit la doar câteva zile după ce secretarul general al INS se întorcea la Bucureşti fără acordul conducerii DJS Bihor pentru încheierea unui contract de comodat cu ISC pentru spaţiul din Alecsandri.
Prin analogie, în februarie 2014 s-a declanşat un scandal întreg plecat de la voinţa ex-vicepremierului Liviu Dragnea de a muta Institutul Naţional de Statistică. Nu s-a reuşit atunci, atât prin opoziţia conducerii şi a angajaţilor INS, cât şi pentru faptul că întreruperea activităţii informatice la INS este o chestiune ce ţine de securitatea naţională, nefiind admisibilă. Iată însă că ce nu a fost admisibil pentru sediul central al instituţiei, a fost admisibil pentru filiala Bihor a INS.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor