Privatizarea fostei Întreprinderi de Morărit şi Panificaţie Bihor, rebotezată, după 1989, Pamora SA Oradea a făcut obiectul unei anchete, finalizată însă cu o propunere de neîncepere a urmăririi penale din partea ofiţerului de poliţie Dezsi Mihai, trimis ulterior în judecată, de către DNA Oradea, pentru trafic de influenţă într-o altă cauză.
În 1995, Statul atribuia spaţiile de comercializare a produselor din panificaţie unităţilor de profil, (printre care şi Pamora Oradea) spre folosinţă şi cu titlu gratuit cu condiţia să păstreze obiectul de activitate minim 10 ani şi să nu înstrăineze spaţiile.
Reţete de 500.000 de dolari…
Până în 1998, Fondul Proprietăţii de Stat deţinea 68% din acţiunile Pamora SA Oradea. Însă în decembrie 1988, firma HRST Debrecen cumpără acţiunile FPS cu 850 de milioane de lei vechi, obligându-se la investiţii totale de 500.000 de dolari în următorul an.
În noiembrie 1999, HRST Debrecen a convins experţi contabili orădeni să le evalueze 188 de reţete ungureşti de fabricare a pâinii, pogăcilor şi covrigilor cu suma de 500.000 dolari…
Însă cum Biroul Vamal Oradea nu a avizat importul de reţete, HRST a apelat la justiţie. Iar în septembrie 2012 Tribunalul Bihor a obligat Biroul vamal Oradea să acorde „liber de vamă” la know-how-ul de 188 reţete de panificaţie cu valoarea declarată de 500.000 dolari.
Ca urmare, HSRT a majorat capitalul Pamora cu valoarea reţetelor respective, rămânând cu spaţiile achiziţionate la valoarea modică de 85.000 de lei noi.
În noiembrie 2001, Garda Financiară constata înstrăinarea de mijloace fixe (17 spaţii comerciale) din patrimonul Pamora, sesizând Poliţia privind responsabilitatea acţionarului majoritar HSRT Debrecen. Potrivit comisarilor financiari, spaţiile respective au fost vândute cu 28,6 miliarde de lei vechi, incomparabil cu preţul de achiziţie condiţionată de la FPS.
Odată ancheta ajunsă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorul de caz a dispus, pe 18 octombrie 2014, luarea de măsuri asiguratorii faţă de persoanele învinuite, inclusiv indisponibilizarea a două spaţii comerciale ce aparţinuseră Pamorei. Ulterior însă, conducerea de la acea vreme a PCA Oradea a infirmat ordonanţele de luare a măsurilor asiguratorii. Iar spaţiile Pamorei, inclusiv Moara Răsăritului, au ajuns la diferiţi cumpărători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!