„Sufletul satului românesc”, la Craiova

De Crina Dobocan
Una dintre lucrările realizate de Dancoglu Foto: Constantin Dancoglu
Una dintre lucrările realizate de Dancoglu Foto: Constantin Dancoglu
Doi cunoscuţi artişti fotografi bihoreni îşi expun lucrările la Craiova.


Doi cunoscuţi şi apreciaţi artişti fotografi din Oradea au răspuns invitaţiei Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu” din Craiova de a-şi expune lucrările la Galeriile de Artă ale Cercului Militar din această localitate. Constantin Doncoglu şi Gheorghe Petrila duc „Sufletul satului românesc” la Craiova. Lucrările artiştilor vor fi vernisate miercuri, 27 mai, de la ora 19:00, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar din Craiova. Aici, autorii celor 70 de imagini color expuse îşi vor prezenta lucrările şi vor vorbi despre satul românesc.

Fascinaţi de lumea satului românesc, fără a avea pretenţia realizării unui documentar etnografic, Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrila au surprins, în ultimii ani, în câteva zone etno-folclorice, cu precădere: în Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, chipuri de oameni, bâtrâni, copii şi adolescenţi, îmbrăcaţi în veşminte de lucru sau de sărbătoare. De asemenea, au surprins biserici de lemn şi troiţe, reprezentând repere spirituale ale credinţei creştine, precum şi ocupaţii agro-pastorale. Hora satului este prezentă în expoziţie prin imagini care prezintă cu măiestrie dansurile populare româneşti.
Expoziţia „Sufletul satului românesc”, de-a lungul timpului, a fost prezentată atât în ţară, cât şi în mai multe ţări din Europa. Vernisată pentru prima dată la Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (Ucraina), în 15 iunie 2011, expoziţia a mai fost deschisă în România în oraşele Cluj-Napoca, Carei şi Oradea. O perioadă mai mare de timp, expoziţia a fost prezentată de Ziua Naţională a României în Republica Moldova. A fost prezentată apoi în oraşele Leova, Cahul, Soroca, în organizarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

La sfârşitul anului 2014, o secţiune a expoziţiei a fost vernisată la Budapesta. „Sufletul satului românesc” rămâne la dispoziţia publicului craiovean până pe 6 iunie 2015.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !