Targul Mesterilor, editia a XX-a

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
1Comentariu
Targul Mesterilor, editia a XX-a
Mii de oameni au trecut prin Parcul Bălcescu pentru a se bucura de creaţiile meşterilor populari.

147 de meşteri din: Bihor, Maramureş, Dobrogea, Suceava, Neamţ, Vâlcea, Harghita, Arad, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Dolj, Gorj, Argeş, Braşov, Cluj, Prahova, Mureş, Galaţi, Alba, Sălaj, Timiş, Bacău, Vrancea, Bucureşti, dar şi din Ungaria au expus la cea de-a XX-a ediţie a Târgului meşterilor poplari. În Parcul Băcescu, locul unde evenimentul are loc în mod tradiţional, au fost admirate de orădeni produse de: olărit, prelucrarea lemnului, cojocărit, ţesături, podoabe ţărăneşti, împletituri de papură şi nuiele, icoane şi pictură naivă, instrumente muzicale, măşti, ouă încondeiate, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, turtă dulce, colac secuiesc, sumane, ţesături, obiecte din scoarţă de copac, turtă dulce. Chiar şi artă africană realizată de un artist român

din Bucureşti- Marius Collins. Callison Marin Tchuenbou Tintchou a adus cu el din Camerun măşti create în tribul din a venit din urmă cu peste un sfert de secol în România. Angajat al Consiliului Judeţean Bihor, pictorul Mihai Dascălu, deţinător a numeroase premii internaţionale a fost prezent cu un stand de pictură naivă. Tablourile lui sunt inspirate atât de viaţa la ţară, cât şi de cea de la oraş.

Prezenţi de 20 de ani

Vineri, la deschiderea oficială a târgului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, organizatorul evenimentului, i-a premiat cu câte o diplomă pe câţiva dintre meşterii care au fost prezenţi la toate ediţiile târgului: olarii Cornel Sitar (Baia Mare) şi Mathe Denes (Harghita), Filofetia Drajmici, încondeiator de ouă (Suceava), Dorina Hamza, specialistă în ţesături şi în încondeiat ouă, din Drăgoteni, familia Haşaş din Vadu Crişului, cunoscută pentru obiectele create din ceramică albă şi familia Graur din Mureş, specializată în împletituri vegetale. Cunoscut bihorenilor din poziţia de consultant în afaceri, dar un împătimit al artei şi un bun interpret, Dacian Palladi a fost prezent la târg alături de tatăl său, singurul meşter popular care construieşte viori electrice cu goarnă. Dacian Palladi i-a surprins pe orădeni cu o demonstraţie, în deschiderea acestei ediţii, cu numărul XX. Şi fiindcă tot este o cifră rotundă, directorul Muzeului a ţinut să anunţe lansarea ziarului Muzeului Ţării Crişurilor. Ansamblurile folclorice din Tulca, Codrenii din Roşia, artiştii populari din Borumblaca, din Borod Sărcăuţa /Bărdăuţa şi din Mădăras „Cununiţa”, Ansamblul folcloric „Zestrea Buduresii”, Ansamblul folcloric „Muguri şi mlădiţe de tezaur” din Beiuş, Ansamblul folcloric „Doina Şteiului”, Ansamblul folcloric Dumbrava din Bălnaca, Ansamblul folcloric Şuncuiuş şi „Nuntaşii Bihorului” au urcat pe scena celei de-a XX-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor