Termoficare numără elemenţii caloriferelor

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Mihai Cabai
Mihai Cabai
Clienţii de la case sunt cu precădere vizaţi de această campanie de inventariere a clienţilor.

Controlorii societăţii locale de transport şi distribuţie termie au luat oraşul la picior, în cadrul campaniei de verificare a tuturor clienţilor săi. Acţiunea a început în prima zi a acestei luni şi constă în „inventarierea racordului, a punctului de delimitare, a aparatului de măsură, a corpurilor de încălzire şi a suprafeţelor radiante aferente tuturor imobilelor racordate la reţeaua de termoficare”, după cum anunţă societatea printr-un comunicat de presă.

„Verificări mai stricte se fac la casele private, pentru că ultimele inventarieri ale acestora s-au făcut de mult timp, şi de 20 de ani. Lumea şi-a făcut modificări la reţele şi nu le-a comunicat”, spune directorul Mihai Cabai.

Descâlceală

Principalii vizaţi de control sunt cei care nu au contoare şi plătesc pauşal. Primele verificări au scos la iveală diferenţe serioase între situaţiile declarate şi realitate. „Într-un imobil din zona centrală, unde aveam raportat 30 de metri pătraţi de suprafaţă radiantă am găsit 100 de metri pătraţi, iar clientul plătea pauşal. O altă situaţie a fost găsită pe strada Mihai Eminescu, la Asociaţia Apollo: contorul care măsura consumul Cercului Militar la noi figura că e secundar (deci măsurătorile sale se scădeau din contorul principal al asociaţiei n.r.) dar era, de fapt, principal. A fost luat în evidenţă ca atare dar ani de zile noi am avut pierderi din cauza situaţiilor de acest gen, de înregistrare greşită a consumatorilor”, exemplifică directorul.

„Contorizarea trebuie verificată şi inventariată din nou. Am fost păgubiţi mult timp din cauza harababurii din sistem”, este concluzia sa.

La limita legii

„Conform art. 38 alin. 1, lit. c) din Legea Serviciului Public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 şi ţinând cont de art. 9 alin. 4 din Ordinul privind aprobarea Contractului Cadru de furnizare a energiei termice nr. 483/2008, utilizatorii de energie termică au obligaţia să permită accesul operatorului care are şi calitatea de furnizor la instalaţiile de utilizare a energiei termice aflate în folosinţa sau pe proprietatea sa, pentru verificarea funcţionării şi integrităţii acestora”, comunică Termoficare SA, punctând cadrul legal care asigură accesul la aparatura verificată.

Dacă verificarea contoarelor de la limita de branşament este apanajul angajaţilor Termoficare SA, numărătoarea elemenţilor caloriferelor se poate face numai trecând limita proprietăţii private a abonatului. Accesul în locuinţa fiecăruia ţine de bunăvoinţa proprietarului, în acest caz.

Cabai recunoaşte, chiar, că subalternii săi nu umblă cu numărătoarea elemenţilor în apartamentele de la bloc. Sarcina aceasta a căzut pe administratorii de asociaţii, cei care trebuie să ştie cum să împartă cheltuielile. „La noi nu a ajuns campania asta. Noi avem contor de branşament şi împărţim cheltuielile după suprafaţa utilă”, spune Vasile Costea, preşedintele unei asociaţii din Ioşia.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor