Termoficare SA se dotează cu bani adunaţi la Primărie

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Termoficare SA se dotează cu bani adunaţi la Primărie
Consiliul local întrunit în ședință extraordinară a aprobat, marți, acordul de asociere între Primărie și Termoficare SA pentru cumpărarea unei unități de producție de cogenerare de înaltă eficiență în locul vechiului cazan 1 pe gaz, aducător de amenzi de la Garda de Mediu.

Contractul de asociere arată că Termoficare SA se va ocupa de procedura de achiziție iar Primăria va semna contractul de execuție și să facă plățile. Banii ar urma să vină din așa numitul fond IID, bani pe care Termoficare SA trebuie să îi verse către Primărie în contul contractului prin care a primit operarea sistemului de termoficare orășenesc. În acest fond sunt, acum, 42,5 milioane lei iar investiția în sursa nouă este estimată la 83,5 milioane lei. Sarcina găsirii banilor necesari, în completare, și-o asumă Primăria, conform proiectului de hotărâre votat în ședința extraordinară de dinainte de Paşti.

Noua sursă ar urma să aibă o sarcină termică minimă de 50MW și o sarcină electrică minimă de 5,5 MW. Termenul de finalizare ar fi de 11 luni.

Aceasta ar urma să înlocuiască grupul energetic 1 din centrala veche, pus în funcţiune în 1966, compus din Cazan de abur energetic 165t/h, turbina cu abur 25 MW şi instalaţiile auxiliare. „Aceste echipamente prezintă o uzură fizică şi morală avansată care nu mai prezintă siguranţă în exploatare, cazanul având peste 270.000 de ore de funcţionare iar turbina peste 310.000 ore de funcţionare. În plus, funcţionarea cu acest grup pentru acoperirea curbei de consum în sezonul de încălzire 2016 – 2017, în paralel cu noua sursă, a condus la scăderea randamentului global al centralei cu peste 5%”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Materialul a primit majoritatea necesară promăvării în Consiliul local doar după ce primarul Ilie Bolojan a făcut apel la consilierii Opoziţiei să-l voteze. UDMR a asigurat voturile necesare.

„Pentru a nu mai primi amenzi de la Garda de Mediu, pe bună dreptate, trebuie făcute nişte investiţii. Dacă s-ar amâna pentru şedinţa viitoare, asta ar însemna o decalare a procedurii de achiziţie cu 2-3 săptămâni. Sunt investiţii de natură tehnică, fără nicio conotaţie politică, obligatoriu de făcut”, a spus primarul Ilie Bolojan, răspunzând unei cereri a consilierilor din Opoziţie, care au contestat urgenţa materialului.
Legat de pachetul de hotărâri iniţiate pentru Termoficare SA, aceştia au reclamat că au ajuns pe borderou în ultimul moment, deci aleşii nu au avut răgazul necesar să le analizeze.

Picate

Apelul lui Bolojan către aleşii Opoziţiei a venit în contextul în care, deşi deţine majoritatea calificată de 18 voturi, PNL s-a prezentat în şedinţa de dinainte de Paşti cu doar 13 consilieri, insuficienţi chiar şi pentru a promova materiale cu majoritate simplă. În aceste condiţii, au picat la vot alte proiecte, inclusiv unele referitoare la activitatea Termoficare SA. A fost respinsă modificarea tarifelor pe care le practică Termoficare SA în relaţie cu alţii, propuse a fi majorate şi din cauza creşterilor salariilor angajaţilor, în trendul naţional. A picat la vot şi aprobarea ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor Termoficare SA, programată în 25 aprilie. În borderoul şedinţei figura şi o informare referitoare la „tranzacţia încheiată între Asocierea Termoficare SA – TDR Energy şi Colterm SA Timiloara privind vânzarea – cumpărarea de certificate EUA”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor