Tinerii fermieri bihoreni semnează contractele de finanţare

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
2Comentarii
Tot mai aproape de a primi bani europeni
Tot mai aproape de a primi bani europeni
139 de tineri fermieri semnează primele contracte din PNDR 2014- 2020.

La sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor are loc în aceste zile semnarea primelor Contacte de Finantare din noul Program National de Dezvoltare, pe Submăsura 6.1. -Instalarea tinerilor fermieri.

Ca de fiecare dată, tinerii din judeţul Bihor s-au arătat interesaţi de tipul de măsuri adresate lor, în sesiunea deschisă anul trecut fiind depus 242 de proiecte. Dintre acestea un număr de 139 de proiecte sunt eligibile.

„Beneficiarii sunt invitaţi în vederea semnării contractului la sediul nostru. Valoarea sprijinului este de 40.000 euro pentru cei care deţin o exploataţie agricolă între 12.000 şi 29.999 euro şi 50.000 de euro pentru exploataţiile cuprinse între 30.000 – 50.000 euro. Valoarea totală a contractelor este de 5.970.000 euro”, a precizat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor. În Programul de Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 au fost instalați peste 950 de tineri fermieri bihoreni din cei 12.000 instalați la nivel național.

Condiţii

Tânărul fermier este o persoana cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deţine competenţele şi calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef a exploataţiei respective, exploataţie agricolă care are dimensiunea economică între 12.000 euro şi 50.000 euro.

Prima Cerere de Plată se va depune imediat după semnarea contractului şi va reprezenta 75% din valoarea primei de instalare (37.500 de euro pentru Contractele a căror primă este de 50.000 de euro şi 30.000 euro pentru 40.000 euro).

Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe, care se va depune în maxim 33 de luni de la semnarea contractului, beneficiarul se obligă să facă dovada creşterii performanţei economice a exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minim 20% din valoarea primei taranşe, respectiv 7.400 euro pentru beneficiarii a căror sprijin este de 50.000 euro şi 6.000 euro pentru cei de 40.000 euro.

5semnare

În cazul exploataţiilor agricole ce vizează creşterea animalelor, beneficiarul se obligă să prevadă în Planul de afaceri, amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu.

Tânărul fermier trebuie să înceapă implementarea proiectului în termen de 9 luni de la semnarea contractului, îşi va stabili domiciliul şi sediul social în UAT-ul în care este înregistrată exploataţia agricolă, iar în cazul în care va fi încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă deţinut va fi în acelaşi UAT sau zona limitrofă a UAT în care este înregistrată exploataţia.

„Cel mai probabil o nouă sesiune pentru depunerea proiectelor pe măsura 6.1. – Instalarea tânărului fermier, o vom deschide în cursul lunii martie. În acest moment ne aflam în procedură de emitere a Ghidului Consultativ în vederea supunerii dezbaterilor publice”, a concluzionat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor