Tokes i-a scris lui Kerry, dar i-a răspuns Yee

Tokes i-a scris lui Kerry, dar i-a răspuns Yee
Europarlamentarul FIDESZ Tokes Laszlo i-a scris secretarului de stat american, John Kerry, plângându-i-se acestuia de felul în care decurge procesul de retrocedare a diverselor imobile revendicate de cultele religioase maghiare din România.

Tokes se arată revoltat de faptul că în noiembrie 2014 Curtea de Apel Ploieşti a revocat, practic, retrocedarea Liceului Reformat Székely Mikó din Sf. Gheorghe. Mai mult, în mai 2014, DNA începea urmărirea penală împotriva a trei dintre membrii comisiei de retrocedări care au dat liceul Bisericii Reformate.

În scrisoarea sa, Tokes îl roagă pe secretarul de stat Kerry să poarte discuţii cu Guvernul României pentru o „restituire echitabilă, promptă şi dreaptă” către toate instituţiile religioase, inclusiv Liceul Reformat Székely Mikó.

Indicaţiile americanilor

Cum secretarul de stat Kerry nu s-a obosit să răspundă, în locul acestuia a răspuns Hoyt Yee, subsecretarul de stat asistent pentru probleme europene şi euroasiatice. Yee i-a transmis că Ambasada US la Bucureşti a urmărit procesul pentru Liceul Reformat, prin trimişii săi şi că îl va urmări şi în continuare. În răspunsul său, Yee se arată nemulţumit de „ritmul lent” al retrocedărilor imobilelor confiscate în timpul regimurilor totalitare şi arată că acest ritm nesatisfăcător este îngrijorător din perspectiva drepturilor omului, dar şi în privinţa libertăţii confesionale şi a statului de drept. Subsecretarul Yee l-a informat pe deputatul Tőkés că guvernul de la Washington „îndeamnă permanent Guvernul României să-şi îndeplinească cât mai grabnic îndatoririle ce le are faţă de minorităţile etnice şi confesionale”.

Hoyt Lee l-a înştiinţat pe Tőkés László că însărcinatul departamentului de stat cu problemele holocaustului, Nicholas Dean în curând va face o vizită în România pentru a dezbate cu reprezentanţii Guvernului Român lentoarea repunerii în drepturi a deposedaţilor.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor