Turnesol legislativ anti-gaze de sist

Turnesol legislativ anti-gaze de sist
Tandemul senatorial Boeriu – Bodea crede că a găsit soluţia legislativă ce ne protejează în faţa gazelor de şist.

Curge cu iniţiative legislative menite să protejeze ţara şi, mai ales, Bihorul, de „cancerul” gazelor de şist. Tandemul senatorial liberal de Bihor, Boeriu – Bodea, merge mai departe decât colegul senator Gavrilă Ghilea (PDL) şi propune de-a dreptul schimbarea Legii petrolului în regim de urgenţă! În fapt, este vorba despre un singur amendament la această lege. Însă unul esenţial. Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea cer ca operaţiunile de exploatare a gazelor/petrolului de şist să nu fie reglementate de Legea petrolului, aflată azi în vigoare. Parlamentarii PNL îşi doresc ca exploatarea acestor combustibili neconvenţionali să fie reglementată după o lege specială. Senatorul Boeriu a dat exemplul Germaniei, făcând referire la o declaraţie a ministrului Mediului din această ţară, în care acesta arăta că SUA nu sunt un bun exemplu pentru Europa în problema gazelor de şist. Valeriu Boeriu precizează că, aşa cum Germania aşteaptă ca la nivelul Bruxelles-ului să se decidă care este impactul exploatării gazelor de şist, aşa poate aştepta şi România.

„Acest amendament va fi ca o soluţie de turnesol pentru sinceritatea politicienilor români. Dacă amendamentul cade, înseamnă că Guvernul vrea exploatarea gazelor de şist pe şest şi se ascund după Legea petrolului. Dacă trece, înseamnă că într-adevăr se doreşte o dezbatere serioasă şi se va aştepta o decizie a UE”, a declarat senatorul Bodea.

Cealaltă iniţiativă? „Frecţie”.

Cu această ocazie, Cristian Bodea nu a ratat ocazia să-l „pişte” pe senatorul Ghilea, arătând cum amendamentul său şi al lui Boeriu, depus pe 5 martie la Senat, ar rezolva problema gazelor de şist în întregimea sa. Gavrilă Ghilea a depus, la rândul său, o iniţiativă legislativă prin care cerea interzicerea exploatării gazelor neconvenţionale (de şist) în apropierea staţiunilor de interes naţional şi internaţional, aşa cum sunt Băile Felix. „Este lăudabilă iniţiativa sa, dar este inutilă. E o frecţie la un picior de lemn, deoarece dacă se exploaează la Tulca şi Tria, este afectată toată apa geotermală din judeţ, inclusiv Băile Felix. Nu ştiu dacă (Ghilea – n.r.) are casă în «Beverly Hills», dacă scopul său este să nu-l deranjeze cu sonde lângă Felix”, a transmis Bodea, întrebând de ce Ghilea nu a reacţionat şi când era prefect, dat fiind că acordurile ANRM cu companiile petroliere, pentru perimetrele din judeţul Bihor au fost încheiat în vremea Guvernului Boc.

Gazele de sist – azi, maine sau poimaine?

 

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor