Un Honoris Causa de suflet si har

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
Roxin, împărtăşind cu dascălul Belicciu bucuria distincţiei
Roxin, împărtăşind cu dascălul Belicciu bucuria distincţiei
As în mate-info, multimedia, semantică web şi preocupat de esenţa fiinţei, Roxin a lăcrimat cu miros de… cireşe.

Aplauzele au trebuit întrerupte forţat pentru a nu intra în „buclă infinită” după ce informaticianul Ioan Roxin şi-a dus la bun sfârşit, cu vocea-nlăcrimată de emoţie, mesajul de primire a titlului de Doctor Honoris Causa. Şi mai rar a avut parte Aula Magna a Universităţii din Oradea de o celebrare cu atât de intensă încărcătură ştiinţifică şi afectivă, deopotrivă.

Din „aluat frământat”

Deşi stabilit în Franţa, Roxin şi-a amintit „cu sfinţenie” de rădăcinile copilăriei din Ciumeghiu. „Mirosul ierbii grase din ierugă, al lăcrămioarelor din pădure, al fânului proaspăt, al aluatului frământat de mama şi lăsat la dospit peste noapte, gustul roşiilor şi al cireşelor din gradina părinţilor, gustul strugurilor din via bunicilor, rămân referinţe absolute în memoria semantică şi-ţi dau un echilibru interior. Mirosurile şi gusturile descoperite ulterior la oraş sau în Occident rămân fade şi fără profunzime”, a dat glas Ioan Roxin nostalgiei faţă de viaţa pe care ar fi avut-o ca învăţător în sat, după voinţa părinţilor.

În loc de aceasta, şi la îndemnul dascălului Boris Belicciu, tânărul Roxin a terminat strălucit primul an de studenţie la mate-fizică, la Oradea, iar apoi a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Cibernetică a Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) Bucureşti.

Ofertat de destin

Ca tânăr cadru universitar s-a remarcat prin studii şi proiecte care i-au adus o bursă Fulbright în 1991 (anulată de SUA ca urmare a mineriadelor) cât şi o bursă de cercetare a guvernului francez.

Astfel, Roxin a ajuns la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Franţa iar din 2005 a devenit profesor universitar la UFR-STGI Belfort-Montbliard, unde a consolidat o specializare multi-media de elită.

Cu Universitatea din Oradea a păstrat o legătură de suflet dar şi profesională, coordonând două doctorate şi şase proiecte Leonardo şi Erasmus pentru studenţi.

„Cum în tehnologia informaţiei legea lui Moore este intransigentă, cursurile pe care le-am elaborat au evoluat rapid: de la programarea calculatoarelor mari la programarea terminalelor mobile; de la fundamentele multimediei la ubimedia şi transmedia; de la protocoalele de Internet la ingineria filosofică a Web-ului semantic. Ca urmare a trebuit să învăţ continuu. Dar cel care are pretenţia de a învăţa pe alţii trebuie să înveţe tot timpul. O datorie nobilă pentru că aşa cum zicea Krishnamurti «A învăţa este esenţa vieţii»”, a mai spus Ioan Roxin în cuvântarea Lectio Magistralis, care poate fi citită şi pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro) la fel ca şi „Laudatio”-ul întocmit de comisia UO şi dat citirii de decanul Teodor Leuca.

La rândul lor, rectorul Bungău şi senatorul-şef Curilă şi-au exprimat bucuria şi mândria de a colabora cu un „deschizător de drum” care „a performat pe plan internaţional în multimedia”.

La final, Ioan Roxin s-a fotografiat fericit alături de venerabilul profesor Belicciu, alături de întreaga conducere executivă a Universităţii şi alături de familia sa.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !