Un secol și jumătate de ortodoxie la Vașcău

De Alexandru Guiaș
1Comentariu
Participanţi la târnosirea bisericii din Vaşcău
Participanţi la târnosirea bisericii din Vaşcău
În Duminica a douăzecea după Rusalii (18 octombrie), parohia Săliște de Vașcău, din Țara Beiușului, s-a gătit în straie de sărbătoare cu prilejul târnosirii bisericii parohiale are poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej localnicii au purtat costume populare tradiționale bihorene. La eveniment fiind prezente și oficialități locale și județene. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de Sofronie, Episcopul Oradiei. Biserica a fost înconjurată de arhiereu şi soborul slujitor, stropită cu apă sfinţită şi unsă cu mir. În Sfântul Altar, Ierarhul a refăcut Sfânta Masă, în piciorul căreia a aşezat părticele din moaştele Sfinților Martiri Epictet și Astion. În cadrul sluijbei de sfințire, episcopul Oradiei a explicat credincioşilor rânduiala târnosirii unei biserici, simbolistica principalelor momente liturgice şi unicitatea acestora în istoria unei comunităţi. Părintele Marian Vasile Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului a dat citire Actului de sfințire întocmit cu acest prilej.

Istoria unui lăcaș de cult de 160 de ani

Lăcaşul de închinare din Săliște de Vașcău a fost zidit în anul 1855, iar în perioada 1993-2015, prin grija parohului Marcel Florin Todinca şi prin eforturile depuse de credincioşii din sat, s-au executat lucrări de consolidare a biserici, care a fost restaurată în întregime, atât în exterior, cât și în interior. Astfel, biserica a fost împodobită cu pictură nouă, s-a montat un nou iconostas, strane și mobilier nou. La exterior, au fost refăcute acoperişul şi tencuielile, iar în curtea bisericii s-a ridicat un monument pentru eroii căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial şi s-a construit un lumânărar.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor