Un super-violonist pentru Simfonia Titan

De Cristian Horgoș
Filarmonistul-şef Todor Albert şi dirijorul Rîmbu se mândresc cu invitatul lor
Filarmonistul-şef Todor Albert şi dirijorul Rîmbu se mândresc cu invitatul lor
Violonistul Koeckert, primul german premiat „Ceaikovski” chiar la Moscova, e invitatul dirijorului Romeo Rîmbu.

Melomanii orădeni nu pot rata concertul de joi seara fiindcă solist va fi renumitul violonist Nicolas Koeckert, primul muzician german premiat la Concursul „Ceaikovski” din Moscova (în 2002), iar în program figurează şi extraordinara Simfonie I – Titan, compusă de Gustav Mahler.

„Ne bucurăm de prezenţa unui violonist de mare renume internaţional. L-am cunoscut datorită fiului meu care a fost admis la Conservatorul din Viena, unde maestrul Nicolas Koeckert îi va fi profesor”, a explicat dirijorul Romeo Rîmbu.

La rândul său, invitatul a spus că vine a doua oară în România după ce a concertat, în 2007, la Ateneul Român alături de orchestra „George Enescu” dirijată de Koichi Inoue.

Neamţ, brazilian, evreu

„Când am trecut din Ungaria în România m-am temut că am ajuns la capătul lumii. Dar odată intrat în Oradea m-am bucurat că am ajuns iarăşi în lumea civilizată… Concertez deseori şi în America de Sud, mama mea fiind născută în Brazilia. Am însă şi strămoşi evrei iar multiculturalitatea din sângele meu cred că mă ajută să mă exprim polivalent pe plan muzical. Sper să se simtă aceasta la concertul de la Oradea fiindcă Simfonia Titan are diferite coloraturi şi mai multe stiluri de muzică în aceiaşi piesă. E foarte dificilă dar şi foarte frumoasă”, a spus Koeckert.

„Are o paletă de expresie deosebit de variată. În ea se regăsesc toate tipurile de temperament: coleric, sangvinic şi flegmatic. Sigur că nu e uşor să interpretezi aşa ceva dar prezenţa unui mare instrumentist ne onorează şi ne obligă”, a completat dirijorul Rîmbu.

L-am mai întrebat pe solistul invitat dacă are un mesaj în calitate de cel mai tânăr profesor al Conservatorului din Viena dar şi de fost elev a celui mai bun profesor de vioară din lume, kazakul Zakhar Bron.

Primul său elev român

„Pe elevii şcolilor de muzică îi îndemn să iubească ce fac şi să-şi urmeze visul. La vioară e foarte important şi profesorul, fiindcă deprinderea tehnicii e primordială. Pe când la alte instrumente, chiar şi la pian, talentul personal e pe primul loc. Aşa încât îndemn părinţii care îşi îndrumă copiii spre vioară să caute profesorii cu atenţie”, ne-a răspuns Koeckert. Acesta a mai precizat că Remus Rîmbu va fi primul său elev român la vioară dar şi că îşi alege cu mare atenţie elevii.

Mai multe despre concertul de joi şi despre cariera internaţională a violonistului Koeckert găsiţi la secţiunea «Avancronica de Concert» de pe site-ul www.oradeaphilharmony.com.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !