Un ultim omagiu: Florica Bradu despre ultimele zile cu Florica Duma

De Veronica Bursaşiu
3Comentarii
Cei care au iubit-o, au vrut să-şi ia rămas bun
Cei care au iubit-o, au vrut să-şi ia rămas bun
Artista speră că bihorenii vor veni în număr mare să-şi ia rămas bun de la Florica Duma.

Orădenii şi-au luat, rând pe rând, rămas bun de la Florica Duma. Sicriul artistei a fost expus la Teatrul Regina Maria. Episcopul Virgil Bercea, Florica Bradu, Leontin Ciucur, avocaţii Antiţa şi Paşcu Balaci şi mulţi alţii au dorit să-i aducă un ultim omagiu artistei.

Citea cărţile unui filozof, guru și învățător spiritual indian, fondator al curentului spiritual Neo-Sannyas, Rajnish sau Oshoism. Despre Osho se spune că la vârsta de 21 de ani atinge ceea ce el denumea iluminarea, „cea mai înaltă culme a conștiinței omenești”. În acel moment, spune Osho, biografia lui exterioară a luat sfârșit; de atunci el s-a văzut trăind o stare de totală unitate cu legile intime ale existenței. Florica Duma credea ceea ce spunea Osho: „Cel care cântă nu va îmbătrâni şi nici nu va muri prea curând”.

Într-un interviu la Hora TV, Florica Duma a mărturisit că aceasta este credinţa ei, pe care a citit-o în cărţile semnate de Osho. „Am acasă toată colecţia Osho. Eu cânt tot timpul: cânt noaptea când nu pot dormi, cânt când lucru la bucătărie, cânt când spăl. Un cântăreţ trebuie să aibă cântecul în sânge, în ritm. Un cântăreţ trebuie să fie o enciclopedie de cântec, să iubească cântecul tot timpul. Cântecul este universul meu… Cântăreţii se nasc, nu se fac. Asta e credinţa mea, să nu se supere nimeni! Cântăreţul trebuie să simtă cântecul, cântecul trebuie să fie legat de casa lui. Cântăreţul trebuie să fie legat de glie. Eu nu am săpat prea mult, dar dacă nu ai pus mâna pe sapă, nu simţi glia. Cel care s-a născut la bloc nu cred că poate atinge apogeul în acest domeniu”, spunea Florica Duma. Artista a lămurit şi de unde provin chiuiturile din cântecele ei.

florica-duma-teatrul-regina-maria-oradea-1

„Auzeam femeile chiuind când veneau noaptea de la sapă, şi am introdus chiuiturile în cântecele mele”. Artista a spus că profesorul ei a fost tatăl ei, care îi spunea: „Nu cânţi bine doina, lasă să meargă de măgan”. Florica Duma credea că succesul său s-a datorat ambiţiei sale. „Eram foarte ambiţioasă. Acolo unde mi s-a închis o uşă, mi s-a deschis un geam. Eram foarte ambiţioasă. Îmi doream să nu mai fie nimeni ca mine”, spunea artista. A fost însă şi extrem de discretă. Operată acum trei ani, artista şi-a ascuns boala. „Nu cred că voia să-şi recunoască nici sie însăşi că e bolnavă”, crede Florica Bradu. Aceasta spune că acum trei săptămâni a sunat-o cînd a aflat că e internată şi a spus: „Mă doare piciorul, dar nu am leucemie”. Florica Bradu spune că a încurajat-o: „Nici vorbă, nici nu vreau să aud”.

Florica Bradu a intervenit în emisiunea lui Vasile Coca la „Hora TV”, dedicată în partea a doua exclusiv Floricăi Duma, şi a mărturisit printre lacrimi că suportă foarte greu pierderea prietenei sale:

„Noaptea trecută parcă am avut aşa, o legătură sufletească cu ea, pentru că fusesem la ea la spital şi mi-a rămas în minte imaginea ei. Nu-mi venea să cred că e atât de bolnavă şi nu am dormit toată noaptea. Spre dimineaţă, când s-a şi întâmplat, am aflat de tragedia aceasta, de plecarea Floricăi. Am fost ieri la ea, am fost şi duminică, era în comă. Am fost şi vineri, se trezise din altă comă. Am fost cu Florica Zaha, am putut comunica cu ea. Am văzut că mă priveşte aşa insistent, fix, pentru că nu putea să vorbească, fiind intubată. Şi am întrebat-o şi eu, şi Florica Zaha: «Te bucuri că am venit la tine, Florica?» Şi a făcut din cap că da. «Nu te deranjăm?» A făcut din cap că nu. Şi atunci i-am promis, nu ştiu cum, că ne rugăm şi că toată lumea se roagă pentru ea. I-am zis că trecem noi peste asta şi o să vezi că vom cânta din nou. Şi atunci i-au apărut lacrimi.

florica-duma-teatrul-regina-maria-oradea-7

Chiar vorbeam cu Florica Zaha că am aşa, un fel de mulţumire, că Dumnezeu ne-a ascultat rugăciunea. Înainte de a se trezi din coma precedentă ne rugaserăm: «Doamne, dacă o dată ar mai putea să mai comunice cu noi». Şi uite că ne-a ascultat Dumnezeu. Şi cred că şi pentru ea a fost bine că ne-am mai auzit o dată. I-am dus iconuţe… Ce să mai fac… Foarte greu suportăm! Foarte mulţi cântăreţi suportă cu greu. Aşa a fost şi când a plecat Florica Ungur. Mie îmi lipseşte şi acum foarte mult Florica! Am comunicat şi cu ea minunat. Şi acum a plecat a doua Florică din buchetul de patru Florici! Ştiţi de ce îmi pare rău?! Şi publicului cred că îi pare rău! Că nu am făcut noi mai multe înregistrări împreună. Întotdeauna ne-am împiedicat de lipsă de timp, că fiecare aveam problemele noastre, turnee, spectacole, separat. Şi uite că regret că nu am exploatat timpul pe care l-am avut împreună, să ne bucurăm mai mult unul de altul. De fiecare dată când se întâmplă o dramă de aceasta, consider că e o lecţie de viaţă să fim mai buni, mai toleranţi. Am adunat atâtea amintiri! Am fost la Florica Duma în seara asta, când s-a făcut primul stâlp. Şi am văzut-o acolo. Şi nuuuu-mi venea să cred că-i acolo! Sper ca lumea să vină să-şi ia adio de la Florica! O, Doamne! Rămânem mai săraci!”.

Florica Duma va fi înmormantată, joi, de la ora 14:00, la Capela Hasas.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor