Universitatea Oradea are 5001 „boboci”

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Rectorul, către studenţii boboci: „Mă bucur că aţi ales Universitatea din Oradea”
Rectorul, către studenţii boboci: „Mă bucur că aţi ales Universitatea din Oradea”
La deschiderea anului, rectorul Bungău a anunţat 5001 de studenţi în anul I, dar mai puţine cadre universitare.

Locurile din Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea s-au umplut luni cu studenţi boboci, cadre universitare şi invitaţi precum preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan, parlamentarii Sonia Drăghici şi Ioan Sorin Roman, rectorul Ioan Dziţac al Universităţii Agora sau managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Laurean Pop.

Rectorul Constantin Bungău i-a salutat cu un discurs încurajator pe cei 5.001 de studenţi din anul I (3.391 la studii de licenţă şi 1.610 la masterat) precizând că numărul e aproape identic cu cel de anul trecut.

Pe de altă parte, rectorul a subliniat reducerea a 229 de posturi la Universitate faţă de anul trecut, din care 33 de posturi de titulari.

„Optimizarea resurselor umane va continua pe linia academică şi pe cea auxiliară. Ştiu că depuneţi un efort mai mare fiindcă normele didactice au fost încărcate spre maxim. Efortul e necesar pentru a îndeplini indicatorii financiari şi de calitate academică pentru a plasa Universitatea în rândul celor cu calificativ grad de încredere ridicat”, a mai spus Bungău mulţumindu-le colegilor universitari pentru eforturi şi dorindu-le „studenţi cu care să ne mândrim”.

Reclamă sub-finanţare

În mesajul către partenerii Universităţii, rectorul a menţionat provocări la care UO „trebuie să facă faţă” şi anume „instabilitatea politică, subfinanţarea învăţământului românesc şi reforme care uneori complică în loc să faciliteze procesul academic”.

Dealtfel, şi studenţii orădeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţia economică a învăţământului afişând pe gardul Sălii polivalente un banner cu îndemn pentru ca 6% din Produsul Intern Brut să revină educaţiei: «6% pentru viitorul tău».

Iar prin vocea liderului lor din Senat, Răzvan Tau, studenţii au cerut politicienilor „lobby la Minister pentru finalizarea celor două aripi din Cpminul nou din campus, absolut necesare” cât şi prioritizarea înfiinţării unei Case de Cultură a Studenţilor.

Festivitatea s-a încheiat cu recitaluri de operă şi muzica veselă a fanfarei Universităţii din Oradea.

Amenzi pentru parcare

Ca o paranteză, în timp ce Răzvan Tau pleda în faţa oficialităţilor şi pentru abonamente OTL cu reducere la studenţi, pe strada Universităţii lucrătorii Serviciului de Parcări aplicau amenzi celor care au omis să-şi ia tichet de parcare.

Senatul, în dileme financiare

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor