Vând pe Corso vise de top model

De Alexandra Lăzureanu
Reactualizat la:
3Comentarii
Vând pe Corso vise de top model
Odată cu vremea bună, au apărut şi cei care racolează fotomodele pe centru.

În urma unor sesizări venite din partea unor orădeni, atenţionăm toate mămicile, să nu se lase păcălite de diverşi indivizi care le acostează pe stradă! De la promoţii pentru copii, până la şedinţe foto bine plătite, toate aceste pot fi păcăleli. Am fost avertizaţi de câteva persoane că, în Oradea, au reapărut pe pietonală câţiva indivizi, cu accent de sud, care spun că sunt (de această dată) de la agenţia de modeling World Fashion Agency și abordează pe stradă tineri, sau mămici cu copii, promiţându-le că le vor face contra cost, poze, portofolii şi că vor face aşa încât să îi promoveze într-o carieră în domeniul modei. În discuţie apar brand-uri celebre de haine, pentru care cei racolaţi ar urma să lucreze.

Modul de operare

Mămicile în cauză, ne-au povestit că, după ce oamenii plătesc circa 60 de lei, li se dă să completeze un chestionar cu date personale, pe care la final îl semnează. În alte cazuri (petrecute în diferite oraşe din ţară), intens mediatizate, semnatarii chestionarelor au aşteptat mult și bine, scopul celor de la agenţie fiind să rămână cu banii, iar victimele să rămână cu o chitanţă fără valoare şi cu buza umflată. Cu toate că, în cazul din Oradea, World Fashion Agency este o firmă cu acte în regulă, din Bucureşti, cei care ne-au sesizat au spus că s-ar părea că la mijloc este, ca în anii precedenţi, vorba de o înşelătorie, dificil de dovedit legal, dar care are „priză” la publicul naiv. Faptul că poate fi vorba de o ţeapă este dovedit şi de semnalele din presa regională din diferite zone ale ţării, unde, an de an, aceşti indivizi apar cu promisiuni care mai de care mai tentante, sub diferite denumiri, făcând numeroase victime din rândul celor mai creduli. De obicei, în astfel de cazuri, după o perioadă în care ţeparii îşi fac „plinul”, la numărul de telefon oferit pentru a-i contacta nu mai răspunde nimeni, iar ei dispar de pe faţa pământului. Drept urmare, recomandam prudenta maximă şi mai multă informare înainte de a lua asemenea decizii. Anul acesta, cei care racolează modele pot fi găsiţi pe strada Republicii, colţ cu Roman Ciorogariu, unde câţiva dintre cei care ne-au sesizat au fost abordaţi. Persoanele care sunt convinse să completeze chestionarul cu date personale şi să achite taxa de 60 de lei, în schimbul căreia primesc o chitanţă, sunt aşteptate în ziua următoare pentru o întâlnire cu o oarecare doamnă directoare şi pentru o primă mini-şedinţă foto. Locaţia celei de-a doua întâlnirii este sediul firmei, aflat în aceeaşi zonă.

Prudenţă maximă

Din cazurile mediatizate în anii precedenţi, reiese că astfel de agenţii fac uz de practici comerciale ilegale, şi, pot fi combătute prin reclamaţii şi sesizări la Poliţie ori la OPC. Mai mult, în numeroase rânduri, reprezentanţii mărcilor celebre de haine aduse în discuţie, au negat orice colaborare cu agenţiile de acest gen, având cu totul alte politici de promovare a brandurilor. „Momentan, spun reprezentanţii IPJ Bihor, împotriva acestei societăţi nu au fost înregistrate plângeri, dar, indiferent de situaţia în care se află, recomandăm orădenilor să fie prudenţi şi să citească cu atenţie orice document urmează să semneze”. Totodată, doritorii unei cariere în modelling ar trebui să se informeze temeinic şi,ulterior, să apeleze la o companie specializată în domeniu, de renume şi verificată.

În textele de prezentare, pe care angajaţii agenţiei le livrează trecătorilor, se menţionează insistent faptul că portofoliul de fotografii realizate ulterior semnării unui contract, ar fi efectuate de un fotograf al Jurnalului Bihorean. În context, publicaţia noastră neagă orice colaborare cu World Fashion Agency, numele cu care se prezintă cei care recrutează modelele în devenire. Deşi fenomenul de recrutare al fotomodelelor în plină stradă persistă de ani buni, şi, de fiecare dată s-a dovedit a fi doar o vânzare de iluzii – mai exact promisiunile de colaborare cu brand-uri celebre şi de şedinţe foto nu s-au concretizat în niciunul din cazuri – oamenii continuă să dea crezare celor spuse de străinii care îi abordează pe stradă.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor