Variante variate și colorate pe calea ferată

De Dan Birta
2Comentarii
Variante variate și colorate pe calea ferată
Bihorenii au de ales dintre mai multe variante de călătorie cu trenul, inclusiv o linie directă spre Viena.

Transportul călătorilor pe calea ferată începe să se ridice la standarde tot mai înalte de calitate. Şi asta, în principal, datorită operatorilor privaţi, care devin, în ultima vreme, o concurenţă tot mai serioasă pentru CFR Călători.

Începând cu prima parte a lunii septembrie, prin Gara Oradea trece trenul de lux al companiei Astra Trans Carpatic, care face legătura între Timişoara şi Baia Mare. Automotoarele IC2, de culoare galben – verde, au fost achiziţionate de la Căile Ferate din Danemarca, DSB. Trenurile sunt alimentate de două grupuri motoare diesel, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, fiecare automotor fiind compus din două vagoane articulate cu o lungime totală de 48 m, având o capacitate de a transporta până la 113 pasageri. Viteza maximă cu care pot circula acestea automotoare este de 180 km/oră.

Alături de compania amintită, în judeţul Bihor mai operează pe calea ferată alte două companii private: Interregional Călători şi Transferoviar Călători.

Pentru companiile private biletele de călătorie se pot achiziţiona în tren sau online. Unele au şi punct de vânzare în Gara CFR Oradea.

Bihorenii nostalgici după o călătorie cu nașul primesc o invitație inedită de la una dintre aceste companii. „Vrei să mergi cu naşul? TFC îţi dă ocazia!”, sună reclama afişată pe unul dintre vagoanele TFC.

Cluj – Oradea – Viena

Din 9 decembrie 2018, prin Oradea trece trenul „Transilvania”, care face legătura între Cluj Napoca şi Viena. Trenul Cluj-Napoca – Viena a fost negociat între operatorii naționali din România (CFR), Ungaria (MAV) și Austria (OBB). Pe teritoriul României, spre dezamăgirea românilor, trenul are în componenţă doar vagoane româneşti şi ungureşti, nu şi vagoane austriece. Trenul parcurge cei 671 km dintre Cluj și Viena în aproximativ 10 ore și 40 de minute, pe ruta Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Budapesta – Viena și retur.

Linia directă Cluj-Napoca – Viena şi retur este o primă deschidere feroviară mai serioasă înspre Europa. Trenul „Transilvania” circulă zilnic, având plecarea din Cluj-Napoca la ora 07:35 dimineața, din Oradea la 11:16, ajungând în Viena la 17:21. Din Viena trenul pornește la ora 10:42 dimineața, ajunge la Oradea la ora 19:45, şi la Cluj la ora 22:25.
Un bilet pe ruta Cluj-Napoca Oradea costă 29 de euro şi poate fi achiziţionat din staţiile şi agenţiile de voiaj CFR.

Trenurile internaționale Transilvania vor circula pe ruta Cluj-Napoca - Viena începând de duminică, 9 decembrie. Trenurile internaționale Transilvania (IR 144 şi IR 143) sunt operate printr-un parteneriat comun între transportatorii feroviari din trei țări: CFR Călători (RO), MAV Start- Ungaria ...

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor