Veniturile medii în primele luni ale anului. Cheltuielile sunt aproape cât veniturile

De CARMEN ILE
Veniturile medii în primele luni ale anului. Cheltuielile sunt aproape cât veniturile
Populația României a avut venituri totale medii lunare de 2 477 de lei pe gospodărie, în primul trimestru, o persoană câștigând 928 de lei. Cheltuielile totale s-au ridicat la 2 226 de lei pe gospodărie (834 de lei de persoană), iar cele de consum au reprezentat 72,6% din total, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică.

„Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul I 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2 477 de lei pe gospodărie şi 928 de lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2 034 de lei lunar pe gospodărie (762 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 443 de lei lunar pe gospodărie (166 de lei pe persoană)”, potrivit INS.

Aproape jumătate din veniturile totale ale gospodăriile au provenit din salarii și alte venituri sociale. Au mai contribuit: prestaţii sociale (24,1%), din agricultură (2,4%), din activităţi neagricole independente (2,5%) şi din proprietate şi vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,4%).

Veniturile în natură reprezintă o pondere importantă (17,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (16,2%).

Mediul de rezidență a favorizat diferențe de nivel și de structură între veniturile gospodăriilor.

O gospodărie din mediul urban a avut venituri totale medii cu 29,3% mai mari decât cele rurale.

Cheltuielile totale medii ale populaţiei, de 2 226 lei lunar pe gospodărie şi 834 lei pe persoană, au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale.

Consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale (impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor) precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc) au fost principala destinație a veniturilor.

Doar 0,2% din cheltuieli au fost destinate investițiilor (cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni).

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !