Weekend important pentru tradiţia evreiască a Oradiei

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Weekend important pentru tradiţia evreiască a Oradiei
Primăria organizează Zilele Culturii Iudaice, la Sinagoga Sion. De asemenea, sâmbătă seara, la Sinagoga Ortodoxă va avea loc un mare eveniment dedicat memoriei lui Elie Wiesel. Sunt aşteptaţi şi orădenii neevrei.

Zilele Culturii Iudaice – organizate în premieră de Primăria Oradea şi APTOR, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din Oradea şi Ambasada Israelului – constituie o premieră ce se doreşte a fi permanentizată, în fiecare an, la început de septembrie. Zilele Culturii Iudaice succed Zilelor Culturii Slovace şi preced Zilele Culturii Maghiare.

Angela Lupşea, de la Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor, subliniază succesul Sinagogii Sion de pe malului Crişului care, după Turnul Primăriei, este în topul obiectivelor turistice municipale, cu 1.074 de vizitatori „în ultimele luni”.

De asemenea, edilii sunt mulţumiţi de numărul de bilete vândute pentru concertele din Sinagoga Sion, care „a depăşit 250”. Directorul APTOR, Mihai Jurca, a subliniat meritele comunităţii evreieşti din Oradea în dezvoltarea acestui oraş.

Angela Lupşea, Felix Koppelmann şi Mihai Jurca

„Evreii, loiali oraşului”

Sinagoga Sion va fi în centrul evenimentelor, cu concerte klezmer şi expoziţii cu vânzare a artei culinare evreieşti. „A fost un oraş cu foarte mulţi evrei, loiali oraşului. Au fost 33.000. Azi, din cauza condiţiilor şi a războiului, suntem o comunitate cu 700 de persoane, dar cu aceeaşi loialitate faţă de oraş şi ţară. Oradea este un oraş poate unic în lume, unde cuvântul toleranţă este poate depăşit. Religiile, cultele trăiesc în condiţii de respect reciproc şi colaborare frăţească, atât etniile, cât şi religiile. Excepţiile întăresc regula – incultura, primitivismul sunt dur taxate de opinia publică din Oradea, cu un simţ al comunităţii mult mai mare decât în alte părţi. În armonie desăvârşită putem veni în faţa publicului cu evenimente deosebite”, a ţinut să sublinieze Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea.

Familii de orădeni premiate de Ambasadă

Acesta a amintit şi de evenimentul de recompensare morală din partea statului Israel, prin decernarea titlului „Drepţi între oameni” către familiile de orădeni după-amiază, la Primăria Oradea, începând cu ora 16:00, Ambasada Israelului la Bucureşti va decerna titlul „Drept între popoare” către două familii de orădeni – Alexandru & Maria Pop și Anton Ioan & Rozalia Suciu – care s-au remarcat prin salvarea de vieţi evreieşti în timpul Holocaustului, cu riscul vieţii lor. „Atunci, legislaţia prevedea executarea pe loc a celor care ajută evreii. Şi sunt cazuri multe. Îi căutăm pe aceştia să îi recompensăm. Acest muzeu este recunoscut în toată lumea şi numele lor şi ale urmaşilor lor sunt scrise cu litere importante pentru eternitate”, a adăugat Koppelmann.

Sinagoga Zion Foto: Ovi D Pop

Evrei de marcă la Oradea la Sinagoga Ortodoxă

O acţiune de Shabat, dedicată memoriei lui Elie Wiesel, va avea loc sâmbătă seară, începând cu ora 21:30, la Sinagoga Ortodoxă, în prezenţa unor personalităţi evreieşti din România, SUA şi Israel. „Va fi ieşirea din Shabat, un eveniment în preludiul unui alt mare eveniment de la Sighet: comemorarea unui an de la dispariţia lui Elie Wiesel”, informează Koppelmann. „Vor fi oaspeţi la nivel de miniştri, secretari de stat, preşedinţi de organizaţii mondiale evreieşti şi neevreieşti, din SUA, Israel şi România, în număr de 70 – 80. Aceasta va fi prima prezentare cu public a Sinagogii Ortodoxe din Oradea, care este finalizată în proporţie de 95%”, anunţă liderul evreilor din Oradea. Reablitarea sinagogii din strada Mihai Viteazul a durat 10 ani. Printre numele dezvăluite de Koppelmann se numără Menachem Hacohen, mare rabin al comunităţilor evreieşti din România între 1997 – 2011, membru în mai multe legislaturi ale Parlamentului israelian, rabin-şef al mai multor instituţii şi organizaţii din Israel, ofiţer de carieră în războiul de întregire a Israelului din 1967, de recuperare a teritoriilor ocupate.

De asemenea, la manifestare va fi prezent Elyakim Rubinstein, vicepreşedintele Curţii Supreme a Israelului, la fel cum va fi prezent şi ministrul Echităţii Sociale al statului Israel.

Între oaspeţi se numără şi un politician popular din Israel, fostul ministru al Finanţelor şi Economiei Yair Lapyd, cu şanse să ocupe funcţia de prim-ministru al Israelului într-un viitor nu foarte îndepărtat. Felix Koppelmann contează şi pe prezenţa celor patru episcopi creştini din Oradea, a autorităţilor locale, dar şi pe prezenţa a cât mai mulţi orădeni, evrei şi neevrei, la evenimentul de sâmbătă seara, de la ora 21:30, găzduit de Sinagoga Ortodoxă din strada Mihai Viteazul. Şi la evenimentele culturale, atât muzicale cât şi culinare, de la Sinagoga Sion, de pe malul Crişului, intrarea este liberă, capacitatea pentru concerte fiind de 450 de persoane.

Program Zilele Culturii Iudaice Oradea – Sinagoga Zion

Vineri, 8 septembrie

14:00 – Deschiderea oficială

14:30 – Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești

17:30 – Concert al Trupei Sabbathsong Klezmer Band Budapesta

Sâmbătă, 9 septembrie

12:00 – Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești – Sinagoga Sion

17:00 – Istoria Evreilor din Oradea – Livia Cheres

18:00 – Gustări culinare evreiești – curtea din spate

21:00 – Concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta

Duminică, 10 septembrie

12:00 – Deschiderea expoziției Cultură și Tradiții Culinare Evreiești – Sinagoga Sion

17:00 – Istoria Evreilor din Oradea – Andrei Seidler

18:00 – Gustări culinare evreiești – curtea din spate

19:00 – Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea

20:00 – Proiecție filme1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor