Zic că-s pregătiți de iarnă

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
3Comentarii
Zic că-s pregătiți de iarnă
RER și-a aliniat utilajele de iarnă și materialele de deszăpezire, pentru inspecția Primăriei. Așteaptă ninsori încă din prima lună de iarnă.

Cu girofarurile aprinse și motoarele pornite a început, vineri la amiază, conferința de presă organizată de RER Ecologic, la punctul de lucru din Strada Moreni, cu rostul de a arăta că operatorul e gata de prima ninsoare.

La conferință au participat Ionel Ban – director producție RER Ecologic Service, Emil Bențan – director adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea și Mircea Stejeran – șef Serviciu Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primăriei.

”Practic, lista conține 30 de utilaje. Nu sunt în plus față de anul trecut dar, față de iarna trecută, au fost înlocuite o cisternă și două tractoare”, zice Ionel Bențan.

Programul de deszăpezire din acest an include, în plus față de anul trecut, străzi care au fost modernizate. Acestea trec, astfel, din urgența 4 în urgența 3. ”Sunt în jur de 20 de străzi”, precizează adjuctul.

Ionel Ban spune că ”momentan, avem în stoc 500 tone de sare, 320 tone nisip și 61 tone clorură de calciu solidă. Pe lângă utilajele mari, sunt pregătite de intervenție și utilajele de capacitate mică, care se folosesc pentru deszăpezirea trotuarelor sau aleilor. Totodată, avem 160 de persoane pregătite să intervină manual acolo unde va fi nevoie de încărcat zăpada. Dacă zăpada va cădea în cantități mari, aceasta va fi transportată către cele două locații pregătite în acest sens în Cartierul Veteranilor și pe str. Iancu de Hunedoara”.

Acesta arată că, din cauza faptului că Podul Ferdinand este închis, trebuie regândit traseul pe care ar putea fi evacuată zapada în caz de căderi masive precipitații pe perioada iernii.

Cu această ocazie, directorul economic al RER a adresat un apel către șoferii orădeni, cărora le cere să respecte în trafic utilajele de deszăpezire. Ban relatează că, aflate în trafic pentru deszăpezire, plugurile sunt șicanate și depășite de automobile și împiedicate să își facă treaba.

Porfir sub zăpadă

În ceea ce privește acțiunea de deszăpezire a zonei centrale, recent reabilitată, șeful Serviciului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei – Mircea Stejeran a precizat că s-a solicitat Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), specificații clare privind deszăpezirea acestei zone și tipul de soluții antiderapante care pot fi folosite făra a afecta pavajul.

Intervențiile pentru deszăpezire sunt de trei tipuri: de prevenire ori de neutralizare a poleiului, de împrăștiere a materialului antiderapant, când stratul de zăpadă este de maximum 5 cm, și de deszăpezire când stratul de zăpadă depășește acest nivel.

Patru urgențe

Municipalitatea a decis să păstreze în continuare regula priorității străzilor în funcție de intensitatea traficului auto. Astfel, primele străzi pe care se va acționa vor fi cele 149 de străzi din categoria Urgența I, adică cele de acces în oraș, marile bulevarde și arterele principale, inclusiv cele pe care circulă mijloacele de transport în comun. În Urgența II sunt cuprinse 226 de străzi, majoritatea în cartierele de blocuri, iar în Urgența III alte 197 de străzi secundare. În ultima categorie, respectiv urgența IV rămân 242 de străzi, majoritatea aflate la periferia orașului sau pe dealuri.​

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor