Planurile Guvernului de a crește TVA-ul în sectorul HoReCa, de la 1 ianuarie 2026, stârnesc reacții vehemente din partea industriei ospitalității, care avertizează că o asemenea măsură ar putea submina competitivitatea și ar afecta direct consumatorii. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis, printr-un comunicat citat de Agerpres, că majorarea cotei TVA ar reprezenta un pas regresiv pentru un sector esențial al economiei naționale.
„O eventuală creştere a TVA nu va lovi doar restaurantele, hotelurile şi cafenelele, ci va fi suportată direct de consumatori. Preţurile la mese festive, nunţi, botezuri, onomastici sau simple ieşiri cu prietenii, vor creşte inevitabil”, precizează reprezentanții FPIOR, subliniind impactul negativ pe care îl va avea o asemenea decizie asupra tuturor segmentelor de consum.
De asemenea, Federația trage un semnal de alarmă asupra poziționării României pe piața europeană.
„Ne batem pe o piaţă globală. Cu acces tot mai facil la transport şi platforme ca Airbnb, turiştii aleg, oricum, destinaţii externe. Dacă preţurile noastre cresc prin TVA, România va rămâne fără clienţi. Doar cei ‘captivi’ în ţară vor mai apela la servicii locale. Restul vor pleca. Spirala e periculoasă: TVA mai mare, costuri fixe tot mai ridicate (energie, salarii, chirii) şi producători locali de alimente tot mai necompetitivi. Nu poţi gestiona un TVA ridicat, într-o economie deschisă. E nevoie de un teren de joc egal în Europa, dar Guvernul face exact invers”, a declarat Valentin Șoneriu, președintele FPIOR.
Și vicepreședintele organizației, Corina Macri, a subliniat că „respectarea regulilor fiscale este obligatorie, dar trebuie însoţită de educaţie şi sprijin, nu de măsuri populiste care seamănă neîncredere între clienţi şi antreprenori”.
Pe aceeași linie, Ruxandra Stoica, vicepreședinte FPIOR, avertizează că „dacă nu putem dezvolta turismul intern, iar TVA-ul va fi majorat, consumul va scădea şi mai tare”, iar acest lucru ar reprezenta „ultimul cui în coşciugul industriei”. În plus, impactul negativ este resimțit și din cauza reducerii valorii tichetelor de vacanță, o măsură care a limitat accesul multor români la turismul intern.
„Industria turismului din România este puternic afectată în aceste luni, în primul rând de reducerea la jumătate a valorii tichetelor pe vacanţă, ceea ce, din păcate, a determinat ca sute de mii de români şi de familii ale acestora să nu mai poată pleca în vacanţă în România. Scenariul anunţat ca posibil de către preşedintele României, acela de majorare a TVA în HoReCa, posibil la cota de 21%, ar fi o lovitură dramatică, pentru că ar majora foarte mult tarifele pentru nopţile de cazare, pentru o masă-restaurant, pentru o cafea şi o gustare într-o cafenea şi, desigur, ar reduce drastic consumul românilor în locaţiile de ospitalitate din România, veniturile antreprenorilor şi volumul de taxe şi impozite pe care aceştia le plătesc la stat”, a explicat Corina Martin, secretar general al FPIOR.
Și Răzvan Baltă, președintele HoReCa Botoșani, a reacționat dur la declarațiile primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care în direct a promis că nu va majora TVA.
„Nicuşor Dan a scris pe un bileţel, în direct, că nu va majora TVA. Cuvântul lui este zero. Oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate, nu de amânări copilăreşti”, a afirmat Baltă.
În concluzie, patronatele din industria ospitalității cer Guvernului să renunțe la planurile de majorare a TVA și să inițieze un dialog constructiv pentru a identifica soluții care să susțină dezvoltarea acestui sector vital pentru economia României.
Trimite articolul
XAcum se merge masiv in Croatia, Grecia, Turcia si chiar si Albania
De ce oare ?
Astia din HoReCa sunt milogi:
Subventi in 2020-2021( pandemia Covid19)
Vauchere de vacanta la bugatari
TVA redus
Preturile si serviciile pe care le ofera sunt hotie si la cel mai jos nivel…
Ar trebui un boicot general in sezonul urmator si sa dispara toti care sunt posi pe hotie si apoi va fi bine