bihon.ro Web analytics

35 de milioane de lei, diferență de plată către constructori

De Georgiana Anghel

35 de milioane de lei, diferență de plată către constructori

Cabana Vadu Crișului, proiect în desfășurare FOTO: CJ Bihor
Creșterea prețurilor la materialele de construcții pune presiune pe bugetul Consiliului Județean Bihor, care trebuie să suporte o parte din majorările de preț.
Scris de Georgiana Anghel - Creșterea prețurilor la materialele de construcții pune presiune pe bugetul Consiliului Județean Bihor, care trebuie să suporte o parte din majorările de preț.

Piața construcțiilor a fost zguduită în ultimul an de majorări ale prețurilor la materiale, cu procente de până la 250%-300%, în ceea ce privește lemnul prelucrat. Potrivit unui studiu făcut de think.ing.com, se așteaptă ca prețurile materialelor de construcții să nu scadă înainte de vara anului viitor, mai ales la ciment.

Majorările, care au cauzat probleme mari și în România, au venit în contextul pandemic, ducând la deficiențe în lanțurile de distribuție. Ca urmare a acestor creșteri de prețuri, constructorii au solicitat autorităților să intervină, altfel vor fi nevoiți să oprească lucrările făcute din bani publici. În consecință, în luna august a fost aprobată OUG 15/2021, prin care se pot ajusta costurile proiectelor de investiții făcute integral sau parțial din fonduri publice.

Aceste ajustări se aplică doar contractelor care nu conţin clauză de ajustare și care sunt în derulare la data intrării în vigoare a OUG. Reglarea se face prin aplicarea unui coeficient de ajustare la costul materialelor, pe baza căruia s-a fundamentat preţul contractului și în baza unei cereri făcute de constructor.

Presiune pe buget

Ajustarea se aplică unui număr de 17 proiecte finanțate de Consiliul Județean Bihor. Cheltuielile județului cu ajustarea contractelor se ridică la peste 35 de milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro. În condițiile în care sumele alocate pentru proiectele în derulare erau de peste 458 de milioane de lei, după reglarea costurilor, totalul alocat va fi de aproape 500 de milioane de lei.

„Această ordonanță este binevenită, pentru că fără cadrul juridic pentru a actualiza contractele care se află în execuție, unele proiecte ar fi blocate. Din punct de vedere al Consiliului Județean, această realitate, care din păcate nu e doar la noi, de creștere explozivă a prețurilor la materiale, nu ne vine deloc bine. Avem un portofoliu de proiecte care forțează la maximum bugetul de care Consiliul Județean poate dispune. Și când lucrezi cu maximum posibil, dacă se mai adaugă ceva, nu e ușor de dus”, ne-a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.

Cu toate astea, vicele susține că nu se va opri atragerea unor finanțări noi, pentru proiecte care să ajute la dezvoltarea județului.

„Este o situație dificilă, însă ne adaptăm și mergem înainte”, a declarat Mălan.

El a precizat că s-au purtat avut în permanență discuții cu constructorii, pentru a putea depăși aceste probleme. Mălan a confirmat că deja au fost încheiate actele adiționale de majorare a prețurilor cu unii constructori, urmând ca în perioada următoare să fie încheiate și cu alții.

„Dacă nu se face ceva, dacă nu s-ar fi creat acest cadru legal, ne puteam afla în imposibilitea de a realiza până la capăt unele investiții”, a subliniat reprezentantul CJ Bihor.

Ce spun constructorii

Situația actuală a avut consecințe asupra constructorilor și asupra proiectelor în desfășurare. În cazul CJ Bihor, niciun proiect nu a fost abandonat sau întrerupt din cauza creșterii prețurilor la materiale. Reprezentanții firmelor de construcții spun că ordonanța dată de Guvern i-a ajutat, însă în cele mai multe cazuri nu suficient.

„Din punctul meu de vedere, eu zic că este ceva, o măsură binevenită, dar nu rezolvă în totalitatea problema. În cazul proiectului meu, unde folosesc foarte mult lemn, aceste ajustări nu au acoperit în totalitate creșterile de prețuri”, a explicat Adrian Popa, reprezentantul firmei SC AD West Construct SRL, cea care reabilitează Cabana Vadu Crișului. El a adăugat că per total, creșterea costurilor datorată scumpirii materialelor de construcții ar veni undeva la 42%, iar prin formula de ajustare din ordonanță, constructorul va primi în jur de 15% per total proiect. „La cabană folosim foarte mult lemn. Lemnul nefinisat s-a scumpit cu 100%, iar cel finisat cu până la 300%”, a precizat constructorul.

„Vom duce lucrarea la bun sfârșit, nu s-a pus problema să renunțăm”, a adăugat Popa.

El spune însă că la proiectele noi, firma adaugă o clauză specială, pentru că nu își poate asuma prețul ofertat până la finalul contractului, în condițiile actuale.
Reprezentantul Construcții Erbașu Transilvania, Călin Roman, a spus că firmele de construcții trebuie să își asume aceste creșteri de prețuri. Unele vor face față, cele mai multe nu, mai ales dacă prețurile vor continua să crească.

„Cei care nu rezistă unor astfel de pierderi vor bloca unele contracte”, a precizat Roman.

Unii vor ajunge în instanță, unde vor încerca să își recupereze pierderile, alții vor intra în insolvență.

„Creșterea prețurilor la energie și petrol va avea impact și asupra materialor de construcții. E un trend mondial greu de controlat și este foarte greu să ofertăm în aceste condiții. Este posibil ca unele proiecte bugetate la limită să nu primească ofertanți, cum s-a și întâmplat de altfel în ultimele luni. Nimeni nu e de vină, nu e ceva ce poate fi prevăzut. Se pot continua măsurile luate până acum prin ordonanță, care trebuie completată și corectată, întrucât s-a văzut în momentul aplicării ei că sunt câteva lacune. Nu este posibil să controlezi prețurile, nu ai cum, piața e globală, se mișcă așa cum vrea ea. Trebuie să ne adaptăm, ca să nu rămână proiectele blocate”, a completat Roman, care a adăugat că nici firmele mari de construcții din țară nu sunt suficient de mari pentru a-și asuma în permanență astfel de pierderi.

Creșteri de preț

Conform statisticii realizate de eDevize (operator independent de programe de procesare devize), prețurile materialelor de construcții au înregistrat următoarele creșteri:

Materiale – 15.06.2020 – 15.06.2021
Beton C20/25 – 12,2%;
Otel beton – 17,5%;
Ciment – 11%;
Cupru – 33,2%;
Lemn – 38,9%.
Exemple de creșteri transmise la sfârșitul lunii mai 2021 de către asociațiile profesionale din domeniul construcțiilor:
Polistiren expandat EPS 120 – creștere până la 58%;
Polistiren extrudat – creștere până la 14%;
Oțel beton nefasonat – creștere până la 59%;
Ciment – creștere până la 15%

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dacă prețul a crescut stop și -aștept alt început says:

  Trec la stat nu umplu sac cu magia de umflat.

 2. Mirela says:

  De cele mai multe ori lucrările din bani publici sunt de cele mai multe ori umflate de 2-3 ori fata de valoarea reala în comparație cu lucrările din bani privați, dar constructorii s-au obișnuit sa câștige bani mulți din lucrările cu bani publici, dar s-au obișnuit sa se planga tot timpul și sa ceara majorarea prețului lucrării de multe ori în complicitate cu primarii sau directorii instituțiilor publice care de f. multe ori sifoneaza banii publici.

 3. cetatean says:

  era de asteptat…buzunarul constructorilor lui Bolojan e foarte larg

 4. Drop says:

  Eu nu le-as da nimic.

 5. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.