BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Ignatul, tradiţie şi modernism

Ignatul, tradiţie şi modernism

la 21 December 2009 14:53
21 December 2009 14:53
Tăierea porcului la români îmbină tradiţia Ignatului cu modernismul zilelor noastre.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - Tăierea porcului la români îmbină tradiţia Ignatului cu modernismul zilelor noastre.

Trimite articolul

X

Încă mai sunt români care respectă tradiţia tăierii porcului de Ignat. Având în vedere că anul acesta Ignatul a căzut într-o duminică, majoritatea sacrificărilor de porci au fost decalate pentru sâmbătă.
Astfel, sâmbătă dimineaţa, nu puţini au fost orădenii care s-au îndreptat spre satele sau comunele învecinate Oradiei pentru tăierea porcului. Unii s-au deplasat spre ţară chiar cu o zi înainte.

Tăierea porcului

Ziua în care se taie porcul este un moment de sărbătoare, aşteptat cu nerăbdare de toţi membrii familiei. Ziua de Ignat începe de fapt cu o seară înainte, când gospodinele pregătesc condimentele pentru prepararea bunătăţilor (curăţatul usturoiului pentru tobă şi cârnat, fiertul orezului, etc), iar gospodarii pregătesc ustensilele pentru a doua zi dimineaţa. De asemenea se pregăteşte şi locul unde porcul va fi pârjolit după tăiere. Sacrificarea porcului se face dis de dimineaţă, cu sau fără asomare. „Cea mai bună zi pentru sacrificarea este cea în care este puţin ger. Nici într-un caz nu trebuie să fie prea cald, să se pună muştele pe carne”, spune Gheorghe Baciu, un ţăran care respectă tradiţia Ignatului. De regulă, la ţară se găsesc specialişti în înjunghierea porcilor, care chiar se laudă cu numărul de porci înjunghiaţi. Cei care participă la sacrificarea porcului sunt serviţi de gazdă cu câte un pahar cu ţuică. După ce porcul a fost sacrificat urmează pârjolirea lui, prima dată cu paie. În ultima vreme pentru pârjolirea porcului se foloseşte butelia cu gaz.

Odată cu terminarea pârjolirii şi spălării porcului, începe tranşarea şi împărţirea organelor şi a cărnii. Când începe tranşarea porcului, gospodarul alege carnea din care se prepară toroşul (varză acră cu carne) şi care pentru friptură. Carnea din porc se împarte pe categorii care sunt timise fie spre congelator fie spre sărare şi apoi spre afumare, fiecare după ce preferinţe are. Măruntaiele şi capul de porc se pun la fiert pentru caltaboş şi tobă în apa în care s-a fiert orezul.

Intestinele sunt curăţate de gospodine pentru a fi umplute cu cârnat şi caltaboş. „Cel mai bun porc este acela care-şi umple maţele”, este de părere Gheorghe Baciu. În zilele noastre însă, gospodinele preferă să cumpere intestine de la măcelării, iar cele de la porc sunt aruncate.

Prepararea amestecului pentru cârnat şi caltaboş este o altă operaţie care se face după reţete speciale. Gospodinele se laudă care mai de care cu preparatele făcute, trimiţând gustări din acestea vecinilor şi cunoscuţilor. Seara se încheie cu „Cina porcului”, unde preparatele din porc sunt udate din belşug cu vin de casă. Fiind postului Crăciunului, colindele sunt nelipsite de la aceste adevărate sărbători în familiile românilor.

Dan Birta

Porci mulţi, clienţi puţini la Ceica

Trimite articolul

X
Taguri:
craciun ,
din ,
ignat ,
porc ,
porcului ,
romani ,
Taierea
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    Bihon CSM Oradea

    GALERIE FOTO
    Debut cu stângul în Top 16 FIBA Europe Cup! CSM CSU Raiffeisen a pierdut meciul de acasă cu Bosna Sarajevo
    „Leii roșii” au avut un debut nereușit în Grupa L a FIBA Europe Cup, fiind învinși pe terenul propriu de KK Bosna Sarajevo, scor 79-84.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Porumbei morți în centrul Oradiei. Direcția Sanitar Veterinară Bihor a început verificările
    Potrivit informațiilor postate pe pagina de socializare a ONG Jean Constantinescu-Eidam-Brich, pe baza datelor transmise de dna Cornelia Zenovia Radu, trecătorii ar fi observat, în cursul zilei de 9 decembrie, mai mulți porumbei zăceau morți lângă o clădire situată pe străzile Piata Ferdinand și Libertății din Oradea.

    Bihon Decese

    Deces 10.12.2025

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    ADVERTORIAL
    EuroAmanet & Exchange – 15 ani de seriozitate, mii de produse la prețuri bune și curs excelent în Oradea!
    Povestea EuroAmanet a început în 2010, în Oradea, pe Ady Endre nr 50!

    BIHON Sport local

    GALERIE FOTO
    Peste 100 de boxeri au urcat în ring la gala internațională „Cupa Tinca”
    Peste 100 de pugiliști reprezentând 14 cluburi din Austria, Polonia, Ungaria și România au urcat în ring la prima ediție a galei internaționale Cupa Tinca. Competiția a fost organizată de Primăria Tinca (primar Vlad Popa) și CS Basti Box Salonta, club coordonat de Sebastian Silaghi, la Căminul cultural din Tinca.

    Anunturi intreruperi energie electrica

    IEE perioada 15.12.2025 - 19.12.2025 - PL Rural + PL Beius + PL Alesd + PL Sacueni
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.