
Evenimentul din acest an va avea loc în perioada 15 și 16 noiembrie 2025 și este dedicat memoriei regretatului Ioan Șora – primul partener și prieten al festivalului, fost primar al comunei Pomezeu și președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Bihor.
Organizat de Asociația Culturală D’Art Oradea, în parteneriat cu Primăria Comunei Sânmartin, Asociația pentru promovarea turismului în stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai și ACoR Bihor, „D’ale Porcului” 2025 promite o ediție spectaculoasă – un veritabil Turneu al Campionilor. În competiție se vor confrunta echipele care au ocupat podiumul primelor 11 ediții, printre care se numără Avram Iancu, Biharia, Dobrești, Medieșu Aurit, Oșorhei, Pomezeu – Casa Corniș, Sânmartin, Sântandrei, Valea lui Mihai și Zestrea Silvană (Sălaj). În locul echipelor care nu au confirmat prezența, vor participa Mădăraș și Nădlac (Arad).
Toto atunci, se va desfășura și competiția „D’ale Porcului PRO – Clasa cu gust”, destinată școlilor locale de alimentație publică. Printre concurenți se numără Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceele Tehnologice din Cadea, Valea lui Mihai, Salonta, Sânmartin, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Universitatea Oradea – Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare. Concursul este organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al A.N.B.C.T. România.
Premiul „Ioan Șora”, simbol al recunoștinței
Ediția din 2025 îi are în prim-plan pe Chef Cezar Munteanu, președintele A.N.B.C.T. România, și pe artista Deti Iuga, care va susține un recital în super-programul artistic de sâmbătă. Din juriul format din zece specialiști de renume fac parte, printre alții, Chef Georgy Valery, Mircea Groza, Chef Nina Rus, Chef Cerasela Lungu, Oana Igrețiu și Diana Rajos-Nicolin („Savori Urbane”), Chef George Furdui, Chef Paul-Ionuț Secară și Adina Marciuc (Comtim).
Premiile totale depășesc 50.000 de lei, iar trofeul mare – un triciclu electric de marfă Cargo 700 NC09, în valoare de peste 14.000 lei – este oferit de compania MOVE ECO.
Timp de două zile, vizitatorii vor putea participa la târgul de produse locale „FAIN DIN(ing) BIHOR”, degustări de preparate tradiționale, demonstrații culinare, ateliere pentru copii și spectacole folclorice. Printre momentele artistice se numără recitalurile Deti Iuga (sâmbătă) și Sânziana Toader-Ardelean alături de prietenii săi (duminică).

Începând din acest an, Premiul de Popularitate al festivalului va purta numele „Ioan Șora”, în semn de omagiu adus celui care a sprijinit evenimentul încă de la prima ediție.
„Ioan Șora a fost alături de Festivalului-concurs „D’Ale Porcului” încă de la prima ediție: inițial, în calitate de primar al comunei Pomezeu, iar ulterior, (și) de președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Bihor. Tot el a fost și cel care l-a convins pe Văru’ Săndel (Alexandru Pop) să devină naș al evenimentului, dar și să compună imnul acestuia“, transmit organizatorii evenimentului.
Fostul primar a fost un susținător constant al comunităților rurale și un promotor al tradițiilor autentice. „Nu-mi dați mie premiul I, că știe lumea că sunt în organizare și se supără”, obișnuia să glumească înaintea fiecărei ediții.
Cu peste 12.000 de vizitatori la fiecare ediție, 54 de echipe participante de-a lungul anilor și două recorduri mondiale, „D’Ale Porcului” a devenit nu doar un eveniment gastronomic, ci un simbol al culturii și comunității bihorene. Iar în 2025, între aburii de toroș și aroma cârnaților de casă, spiritul lui Ioan Șora va fi prezent, zâmbind alături de toți cei care cred că tradiția se sărbătorește cu suflet, prietenie și… poftă bună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!