BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Prevenirea toxiinfecţiilor şi bolilor diareice

Prevenirea toxiinfecţiilor şi bolilor diareice

la 7 July 2014 11:24
7 July 2014 11:24
Sezonul de vară, comparativ cu perioada friguroasă din an, duce la creşterea riscului de îmbolnăvire prin toxiinfecţii alimentare şi boli diareice acute.
Scris de erdei - Sezonul de vară, comparativ cu perioada friguroasă din an, duce la creşterea riscului de îmbolnăvire prin toxiinfecţii alimentare şi boli diareice acute.

Trimite articolul

X

Toxiinfecţiile alimentare, infecţii digestive datorate consumului de alimente contaminate cu bacterii sau toxine bacteriene, survin de cele mai multe ori într-o colectivitate (şcolară, tabără de agreement, la un eveniment public şi/sau familial). Alimentul cel mai frecvent incriminat este oul sau un preparat care conţine ouă (produse de patiserie, îngheţata). Uneori boala este cauzată de produse lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezeluri si moluşte. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens şi yersinia. Uneori infecţia este provocată de alimente contaminate cu enterotoxină (toxina care acţionează asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanată a mâinii (panariţiu) bucătarului.

Măsuri preventive

Prevenirea toxiinfecţiilor alimentare (şi a bolilor diareice acute)implică respectarea următoarelor măsuri:spălarea mâinilor cu apa si săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masa si după folosirea toaletei, dar si spălarea si dezinfectarea suprafeţelor si ustensilelor din bucătărie;spălarea cu atenţie a recipientelor in care se prepara alimentele, spălarea sub jet de apa a fructelor si legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure pentru prepararea alimentelor si consumul uman; consumul de apă îmbuteliată sau fierberea apei in cazul in care exista îndoieli asupra calităţii surselor de apa potabilă  folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor;fierberea laptelui, in cazul in care nu este pasteurizat;evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecţii la nivelul mâinilor sau de către persoane care prezintă tulburări digestive, prepararea termică la o temperatură corespunzătoare a alimentelor;protejarea alimentelor de contactul cu muşte si rozătoare (şoareci, şobolani). După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de doua ore; alimentele ce urmează a fi consumate la intervale mai mari de doua-trei ore de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade C (refrigerare); recongelarea alimentelor este contraindicată;  alimentele uşor perisabile vor fi depozitate in spaţii frigorifice, evitând contactul între alimentele preparate si cele nepreparate;verificarea termenelor de garanţie a alimentelor si evitarea consumului acestora in cazul in care  termenul de garanţie este expirat;alimentele pentru sugari vor fi administrate acestora imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;  evitarea consumului alimentelor comercializate  în spatii improprii şi/sau de către persoane neautorizate. Risc de toxiinfecţii alimentare (şi boli diareice acute) există şi în caz de evenimente (nunţi, botezuri, festivaluri, petreceri organizate în familie şi/sau în aer liber etc.) la care alimentele consumate au fost preparate, depozitate şi servite necorespunzător.  Trebuie acordata o mare atenţie  modului de procurare si de consum al îngheţatei;ouăle trebuie spălate cu apa si săpun înainte de preparare. Evitarea scăldatului în locuri care nu sunt amenajate corespunzător şi utilizarea pentru înot şi/sau scăldat doar a bazinelor şi piscinelor care respectă condiţiile minime de igienă.

„La apariţia primelor semne de boală consecutiv consumului unor alimente, recomandăm populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament iar în cazuri de urgenţă poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112” sfătuieşte directorul DSP Bihor. Doctor Daniela Rahotă.

Trimite articolul

X
Taguri:
DSP Bihor ,
toxiinfectie alimentara
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Contract semnat pentru acumularea Corbești: Bihorul face un pas decisiv împotriva inundațiilor
    Reluarea lucrărilor la acumularea nepermanentă Corbești, obiectiv hidrotehnic aflat în conservare de aproape un deceniu, a devenit oficială.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    La Baroul Bihor va avea loc o dublă lansare de carte a autorului Alexandru Sfârlea
    Cele două volume vor fi prezentate de prof. Lucian Scurtu şi conf. univ. dr. Dan Horațiu Popescu.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    „Emoții în luminile orașului”, expoziție fotografică vernisată de dr. Popoviciu Carmen Simona
    Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 9 decembrie, de la ora 18:00, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Proiect de peste 5,36 de milioane de lei pentru cardiologia Spitalului Județean
    Finanțarea proiectului pentru achiziția de echipamente pentru diagnosticarea și tratarea pacienților cardiaci critici a fost aprobată.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    AJOFM Bihor: Majoritatea șomerilor sunt între 40 și 49 de ani, rata șomajului crește ușor
    La sfârșitul lunii noiembrie 2025, rata șomajului în Bihor a urcat la 2,12%, fiind înregistrați peste 5.000 de șomeri.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Primăria a demarat lucrările la un proiect votat de către orădeni prin bugetarea participativă
    Primăria Oradea a început lucrările pentru amenajarea unui loc de joacă modern pe strada A.D. Xenopol, la intersecția cu Păunului, în vecinătatea Grădiniței nr. 27.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.