BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Provoacă restaurantele: meniuri cu fructe de pădure, vin şi carne de oaie

Provoacă restaurantele: meniuri cu fructe de pădure, vin şi carne de oaie

la 28 May 2017 23:38
28 May 2017 23:38
Consideră Samuiel Rus, component al lotului naţional al României la concursurile internaţionale de gastronomie.
Scris de Demian - Consideră Samuiel Rus, component al lotului naţional al României la concursurile internaţionale de gastronomie.

Trimite articolul

X

Consideraţia a fost făcută în cadrul workshopurilor destinate producătorilor, consumatorilor  şi actorilor din industria ospitalităţii organizate în cadrul Festivalului Primăvara din Grădină. În acest moment, nici un restaurant din România nu se ridică la standardele de calitate impuse de prestigiosul Ghid Mechelin.

„Dacă ne-am uita pe o rază de 100 km în jurul Oradiei la fiecare ce produce, am putea crea meniuri de Michelin. Avem trufe, avem fructe de pădure, avem peşte. Este foarte important pentru a atinge un nivel de calitate să avem prospeţimea necesară a materiei prime. În tradiţia noastră există preparate de peşte, oaie, berbec, raţă.  Fiecare zonă trebuie să vină în acest demers al nostru cu ceea ce produce, să se identifice cu ceva”, a spus Samuiel Rus. Acesta a anunţat astfel lansarea a două proiecte-pilot, care constitue şi o provocare pentru restaurante. „Ceea ce dorim să facem noi în aceste proiecte este să multiplicăm  modele străvechi. Restaurantele care intră în aceste proiecte vor avea cel puţin două preparate pe bază de fructe de pădure în meniul din lunile de vară iulie și august, respectiv,  de carne de oaie și vin de masă din viticultura bihoreană, în lunile de toamnă”, a explicat Samuiel Rus.

Producătorii, consumatorii managerii şi proprietarii de afaceri din industria ospitalităţii au putut participa la workshop-uri dedicate lor în cadrul primei ediţii a Festivalului Primăvara din Grădină desfăşurat în Cetatea Oradea.

Workshopurile cu temele „Turismul gastronomic în Bihor ” şi „Oportunităţi de dezvoltare a industriei  ospitalităţii în Bihor ” demonstrează locul pe care îl ocupă turismul şi industria ospitalităţii în strategia de dezvoltare a potenţialului turistic în zonă. În acest context,  gastronomia e cartea pe care pariază organizatorii acestor întâlniri de lucru:  Remus Roşca, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, Adrian Simon, consilierul preşedintelui Pásztor Sándor, alături de Samuiel Rus, maestru în artă culinară şi membru al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. La discuţii a fost prezent şi Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean care a vorbit atât din experienţa proprie de consumator, cât şi din cea a omului de afaceri. De-altfel, întreg evenimentul s-a desfăşurat pornind de la principiul că „sănătatea începe în farfurie ”. „În industria ospitalităţii nu e imboldul care se doreşte a fi. Este loc de mai bine. Există o reticenţă, o încetineală, o lipsă de deschidere a managerilor în a ridica  standardul de calitate… Turismul gastronomic  trebuie să capete în Bihor o identiate şi aceasta  trebuie  stabilită după ce facem o analiză a ceea ce avem în Bihor acum, a ceea ce producem, dar şi de la bunele practici  din industrie. Apoi, în condiţiile unui turist extrem de mobil, de informat, industria ospitalităţii trebuie să ofere şi experienţe turistului. Interacţiunea cu clientul lasă foarte mult de dorit, chiar dacă preparatul este foarte bun.

De cele mai multe ori succesul unei afaceri în domeniul acesta depinde într-o foarte mare măsură de personalul angajat. O zi obositoare nu scuză un chelner nepoliticos, care nu ştie cum să scape mai repede de un client sosit în local cu 20 de minute înainte de închiderea bucătăriei..’, sunt premisele de la care a pornit Remus Roşca, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana.

Iananul cu găluşte de colomire şi sos vânătoresc că la Păuşă, tocana ciobănească de berbec cu păsulă uscată şi rusli – specialitatea pescarilor de pe valea Crişului Repede au fost doar câteva din reţele pe care maestrul Samuiel Rus, component al lotului României la concursurile internaţionale de gastronomie s-ar axa pentru alcătuirea unui meniu tradiţional.„Un turist trebuie să se ancoreze în realităţile locului din perspectivă gastronomică.  Este inadmisibil ca în restaurantele din Oradea să găseşti pizza peste tot, dar să nu găseşti  reţete tradiţionale. Aceasta este provocarea pe care o lansăm noi restaurantelor. Trebuie să ne creăm o identitate pornind de la resursele locului. Ştim că nu există o legătură între producători şi restaurante. Scopul nostru este să adunăm restaurantele să cumpere de la producător…. În Franţa există Ghidul Michelin unde poţi găsi, oriunde te afli, cele mai bune restaurante pe raza de 100 km. În România nu există nici un restaurant de un asemenea nivel.  Dar dacă ne-am uita pe o rază de 100 km în jurul Oradiei la fiecare ce produce, am putea crea meniu de Michelin. Avem trufe, avem fructe de pădure, avem peşte. Este foarte important pentru a atinge un nivel de calitate să avem prospeţimea necesară a materiei prime. În tradiţia noastră există preparate de peşte, oaie, berbec, raţă.  Fiecare zonă trebuie să vină în acest demers al nostru cu ceea ce produce, să se identifice cu ceva”, a spus Samuiel Rus.

Traian Bodea, vicepreședintele CJ Bihor, a militat pentru  încurajarea achiziționării produselor agricole de la producători locali, pentru întărirea a ceea ce se numeşte lanț scurt. De altfel, Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana este şi prima entitate din România care a reuşit să acceseze fonduri pentru a contribui la apropierea producătorilor de consumatori.  Atât Remus Roşca, cât şi Adrian Simon şi Samuiel Rus au invitat restaurantele din Bihor să intre în două ambiţioase  proiecte- pilot în care ar prinde contur achiziționarea legumelor, fructelor, a cărnii ori a vinului de la cei ce le produc local. „Lansăm două proiecte şi provocăm restaurantele. Ceea ce dorim să facem noi în aceste proiecte este să multiplicăm  modele străvechi. Restaurantele care intră în aceste proiecte vor avea cel puţin două preparate pe bază de fructe de pădure în lunile de vară pentru iulie și august, respectiv,  de carne de oaie și vin de masă din viticultura bihoreană, în lunile de toamnă”, a explicat Samuiel Rus. Participanţii la proiect trebuie să joace după o regulă: produsele trebuie achiziţionate din Bihor.  Participanţii au adus în discuţie şi faptul că în cazul cărnii de oaie ar putea exista imedimente  în reușita proiectului, ținând cont de multiplele avize ce trebuiesc obţinute, dar şi de condiţiile în care sunt sacrificați mieii. Adrian Simon crede că împreună cu parlamentarii Bihorului se poate crea cadrul legal necesar derulării acestor proiecte.  Meniurile tradiţionale din restaurantele parte a acestor proiecte vor fi promovate şi prin structurile specializate ale Consiliului Județean Bihor. Participanţii au putut afla direct cum funcţionează un restaurant din Franţa care valorifică resursele agroalimentare specifice zonei şi a cărui meniu se schimbă în funcţie de sezon.

În premieră, în deschiderea festivalului,  Filarmonica din Oradea a cântat în Cetate, în prezenţa a sute de oameni,  “Primăvara” de Vivaldi”. Adda şi Taxi au fost capetele de afiş ale evenimentului, din perspectivă artistică.

Trimite articolul

X
Taguri:
oradea ,
primavara din gradina ,
workshop
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Ce facem astăzi, 11 decembrie, în Oradea?
    Bihon.ro vă prezintă activitățile care au loc în Oradea, în data de 11 decembrie.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Greu de angajat. CJ Bihor prelungește proiectul Parcului Științific și Tehnologic pentru angajarea a 5 experți cheie
    Prin hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 10 decembrie, Consiliul Județean Bihor a prelungit termenul de finalizare a proiectului Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Bărbatul din Suplacu de Barcău, care și-a înjunghiat iubita în zona inimii, a fost condamnat la 5 ani de închisoare
    Tribunalul Bihor l-a condamnat, miercuri, la 5 ani de închisoare pe Adrian Mihai Piri, bărbatul de 34 de ani, din Suplacu de Barcău, acuzat de tentativă de omor după ce și-a înjunghiat iubita în piept.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Fostul preşedinte Emil Constantinescu a vorbit la Oradea despre puterea cărţilor
    Cu ocazia conferinţei a fost deschisă şi expoziţia „Diplomaţia culturală şi cultura păcii prin educaţie”, care cuprinde o colecție inedită de volume, ediții rare și obiecte.

    Bihon CSM Oradea

    GALERIE FOTO
    Debut cu stângul în Top 16 FIBA Europe Cup! CSM CSU Raiffeisen a pierdut meciul de acasă cu Bosna Sarajevo
    „Leii roșii” au avut un debut nereușit în Grupa L a FIBA Europe Cup, fiind învinși pe terenul propriu de KK Bosna Sarajevo, scor 79-84.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Porumbei morți în centrul Oradiei. Direcția Sanitar Veterinară Bihor a început verificările
    Potrivit informațiilor postate pe pagina de socializare a ONG Jean Constantinescu-Eidam-Brich, pe baza datelor transmise de dna Cornelia Zenovia Radu, trecătorii ar fi observat, în cursul zilei de 9 decembrie, mai mulți porumbei zăceau morți lângă o clădire situată pe străzile Piata Ferdinand și Libertății din Oradea.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.