BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Şapte măsuri anti trichineloză

Şapte măsuri anti trichineloză

la 22 December 2016 13:23
22 December 2016 13:23
Bihorenii sunt rugaţi să îşi ia măsuri pentru a nu se îmbolnăvi de la carnea de porc.
Scris de Raul Simea - Bihorenii sunt rugaţi să îşi ia măsuri pentru a nu se îmbolnăvi de la carnea de porc.

Trimite articolul

X

În zilele acestea, când mulţi bihoreni sacrifică porci pregătindu-se pentru Crăciun, inspectorii sanitari fac apel la prudenţă pentru a evita îmbolnăvirile de la trichinella spiralis.

„În această perioadă, conform tradiției, în gospodăriile populației sunt sacrificați porcii în vederea consumului de carne, care asigură un important aport nutritiv pentru sezonul friguros”, spun medicii, care explică faptul că trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind determinată de un nematod (vierme microscopic) numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Doctorii spun că următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei, care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. De reţinut că boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminate trichineloscopic, unele obiceiuri culinare (prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă), achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor.

Măsuri anti-trichineloză

Pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză, DSP Bihor recomandă populației să respecte următoarele măsuri:
1. să achiziţioneze animale de la unități avizate sanitar;
2. să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
3. să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
4. la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat destinată acestei activități; curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și a tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite, este obligatorie;
5. să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
6. în timpul gătirii, să asigure atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
7. să prelucreze termic resturile/măruntaiele/sângele provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil.

Trimite articolul

X
Taguri:
carne de porc ,
masuri anti trichineloza ,
sarbatorile de craciun
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Fost diriginte al unui oficiu poștal din Bihor, condamnat după ce a băgat mâna în banii de pensii
    Un an și 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 2 ani, și obligația de a munci 60 de zile în folosul comunității.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Felicitările primăriile din județul Bihor cu ocazia sărbătorilor de iarnă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Accident pe Bulevardul Dacia din Oradea: un pieton a fost acroșat de o mașină
    Incidentul s-a petrecut în cursul zilei de marți, 23 decembrie.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    În prag de sărbători, pompierii au devenit „ajutoarele Moșului” pentru zeci de bihoreni
    În această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” au desfășurat, pe lângă misiunile operative, și altfel de misiuni de protejare a comunității, fiind alături de zeci de bihoreni, prin daruri, sprijin material și susținere sufletească, în cadrul celor 12 acțiuni caritabile derulate în întreg județul.

    Bihon Decese

    Decese 23 decembrie

    FC Bihor

    17 etape cu FC Bihor Oradea. Bornele drumului de la evitarea retrogradării spre podiumul Ligii a II-a
    În etapele susținute în 2025 în Liga 2, FC Bihor Oradea a adunat 35 de puncte, o medie de 2,05 puncte pe meci, bilanț cu care ocupă un onorant loc 3.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.