Situația a dus la activarea Planului Roșu de intervenție și la declanșarea unor controale riguroase din partea autorităților sanitare și de protecție a consumatorului. Incidentul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 iulie, când 16 copii și 2 adulți dintr-un grup venit din București au fost internați cu simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. În dimineața zilei de 9 iulie, alte 10 cazuri suspecte au fost transportate preventiv la spitalul din Oradea. În total, 57 de persoane, majoritatea minori, au fost afectate, ceea ce a determinat activarea Planului Roșu de intervenție în stațiune.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a intervenit prompt, demarând o anchetă epidemiologică și efectuând verificări la restaurantul hotelului unde erau cazați copiii. Inspectorii au constatat nereguli grave în ceea ce privește igiena și siguranța alimentară.
„Pentru aceste neconformități a fost aplicată o sancțiune contravențională de 22.000 de lei. Totodată, au fost reținute 78 de kg de carne, produse din carne și pește, direcționate către neutralizare într-o unitate specializată. A fost propusă emiterea unei Ordonanțe de Suspendare a Activității, începând cu data de 09.07.2025. Au fost recoltate probe din meniul servit în data de 07.07 și din toate produsele alimentare utilizate. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar rezultatele analizelor vor fi comunicate de îndată ce sunt disponibile”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Printre neregulile constatate se numără o stare precară de igienă a spațiilor și ustensilelor, lipsa documentelor care să ateste proveniența ingredientelor și absența actelor medicale care să confirme starea de sănătate a personalului angajat.
ANPC închide temporar blocul alimentar al Hotelului Cristalin
În urma controlului efectuat la Hotelul Cristalin din stațiunea Vârtop, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au identificat multiple nereguli grave în blocul alimentar, care pun sub semnul întrebării siguranța alimentară oferită copiilor cazați în tabără.
Printre deficiențele constatate se numără utilizarea unor materii prime precum carne, brânzeturi și preparate din carne fără elemente de identificare sau caracterizare, ceea ce face imposibilă stabilirea trasabilității produselor. De asemenea, inspectorii au descoperit carne recongelată, în condițiile în care nu au fost respectate normele privind procesul de decongelare.
Spațiile de depozitare a alimentelor au fost un alt punct sensibil: frigiderele și camera frigorifică erau neigienizate, prezentând urme de rugină și coșuri de gunoi fără capace, în contrast flagrant cu normele sanitare. Mai mult, camerele frigorifice nu erau destinate alimentelor, ci erau utilizate pentru depozitarea băuturilor răcoritoare, iar temperatura acestora nu era monitorizată.
În ceea ce privește organizarea meselor pentru copii, autoritățile au constatat lipsa unui meniu prestabilit pentru grupurile din tabără. Acesta era întocmit ad-hoc, în funcție de solicitările zilnice, o practică incompatibilă cu standardele cerute în alimentația organizată pentru minori.
Având în vedere gravitatea situației, ANPC a dispus închiderea temporară a blocului alimentar și a impus măsuri urgente pentru remedierea deficiențelor constatate.
Deși simptomele s-au manifestat doar în rândul copiilor din București, autoritățile au intervenit și în cazul celor din Timișoara, aplicând măsuri preventive. Transportul preventiv al copiilor la spital a fost efectuat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), chiar și în lipsa unor semne clinice evidente.
Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, iar autoritățile promit transparență în prezentarea rezultatelor analizelor alimentare. Cazul readuce în discuție problema controalelor preventive în taberele școlare și a rigurozității în respectarea normelor de igienă în unitățile de alimentație publică.
Până la finalizarea anchetei, activitatea restaurantului rămâne suspendată, iar părinții copiilor așteaptă cu îngrijorare concluziile oficiale privind cauza exactă a îmbolnăvirilor.
Trimite articolul
XȘi camerele erau murdare erau slipi/lenjerie intima murdara in camera 34,iar în camera 38 erau urme de excremente în paturi
Persoana de la inspectie in prezenta insectelor intreaba de deratizare.