„Copiii sunt bine, profesoarele la fel, astăzi li s-au făcut biletele de externare și așteaptă să plece acasă. Așteptăm și noi să vedem rezultatele de la veterinari, să știm ce au găsit în probele de aliment”, a declarat dr. Rahotă.
Potrivit acesteia, echipa de inspectori ai DSP Bihor aflată în control la hotelul Cristalin din Vârtop care i-a găzduit pe turiști au inițiat o amendă, având în vedere că, potrivit dr. Rahotă, administratorul nu ar avea acte pe punctul de lucru, firma având sediu și un bistro în Oradea, dar fără să aibă documente în regulă pe punctul de lucru din Vârtop.
„Nu au declarat punctul de lucru. Nu ne-au pus la dispoziție certificatul constatator de la Oficiul Registrului Comerțului. De asemenea, au fost trimise probe la laborator pentru examenul clinic al angajaților, care nu aveau fișa de aptitudini, de la medicul de medicina muncii. Sunt trei angajați la bucătărie și doi la cazare”, a menționat dr. Daniela Rahotă.
Miercuri, după evaluarea medicală și acordarea primului ajutor medical, au fost transportați la spital 16 copii și 2 adulți, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea. Aceștia prezentau simptome ușoare spre medii, specifice pentru toxiinfecții alimentare: greață, vărsături, dureri abdominale.
Ceilalți copii și două profesoare din grupul de la București, fără simptome, au fost relocați miercuri seară la Oradea, ca măsură de protecție și supraveghere temporară.
Potrivit inspectorului școlar general Alin Serafim Ștefănuț, 10 copii din grupul de la București au fost cazați în internatul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea, în baza unui parteneriat între Direcția de Sănătate Publică Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
„Aseară au ajuns părinții pentru trei copii, astfel că peste noapte au rămas șapte copii cazați, iar azi dimineață mai erau cazați cinci copii. Azi se vor externa și cei din spital și vor pleca la București cu un autocar. Copiii au beneficiat de cazare în condiții sigure, în internatul colegiului, și au primit hrană rece, nu mâncare gătită, pentru a evita generarea altor simptome”, a declarat, pentru AGERPRES, Alin Ștefănuț.
Organele abilitate derulează o anchetă epidemiologică pentru stabilirea cauzei exacte a îmbolnăvirilor survenite în cadrul taberei organizate în zona turistică Vârtop. Aici sosiseră în cursul zilei de duminică două grupuri de turiști: unul de la București format din 33 de persoane: 29 copii și 4 adulți și unul din Timișoara, format din 25 de persoane: 20 copii și 5 adulți. Simptomele s-au manifestat doar la turiștii din primul grup.
În noaptea de marți spre miercuri, 9 iulie, a fost semnalată o posibilă toxiinfecție alimentară în stațiunea Vârtop, fiind cazate 57 de persoane – 49 de copii și 8 adulți. Incidentul a fost raportat prin 112, iar din cauza numărului mare de persoane implicate, autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, pentru mobilizarea rapidă a resurselor medicale.
sursa: Agerpres
Tabără cu gust amar: restaurantul hotelului din Vârtop, închis după toxiinfecția a zeci de copii
Trimite articolul
XDe cand a eficientizat Bolo si Carp, orice pacient e externat de indata ce iese de pe masa de operatie si a deschis ochii, nimeni indiferent cat e de grav nu e tinuta mai mult de 12 maxim 24 ore. Iar la internare trebuie sa fii aproape mort ca sa poti intra in spital