110 ani de la primul botez

Sărbătoare la Vadu Crişului FOTO: I.H.
Sărbătoare la Vadu Crişului FOTO: I.H.
Duminică, la Biserica Baptistă din Vadu Crişului s-a sărbatorit aniversarea a 110 ani de la primul botez al bisericii.


Biserica Batista din Vadu Crişului s-a umplut duminică cu enoriaşi din comună, din localităţile apropiate. Cei prezenti au fost salutaţi de pastorul local Buzlea Ionel, apoi programul a fost prezentat de către Pop Florian, responsabilul bisericii. La eveniment dintre pastorii care au slujit în unitatea de cult au fost prezenţi Veres Teodor, Micula Mihai, Daniel Zălan, Faur Cornel, care fiecare pe rând s-au adresat celor prezenţi la eveniment. Din prezentarea istoricului Daniel Nistor am aflat că primele date statistice pentru Vadu Crişului cu referire la religii le avem din anul 1828 când din 181 de case, 1175 locuitori, 887 erau catolici, ortodocşi 5, protestanţi 227, mozaici 6. Au mai trecut 14 ani, până la conscrierea din 1842, timp în care se poate observa evoluţia ascendentă a reformaţilor şi scăderea celor de religie greco-catolică. Din 1064 de locuitori, 724 erau greco-catolici, catolici 13, reformaţi 315, ortodocşi 10, mozaici 2. În preajma înfiripirii şi dezvoltării iniţiale a religiei baptiste în localitate, avem date de la un recensământ din anul 1910. Baptiştii nu au fost trecuţi distinct, fiind consemnaţi la alte religii. Apar trecuţi 7 baptişti, dar din datele oficiale ale bisericii avem la dată această 18 membri plus câţiva aparţinători.

Primul credincios baptist din localitate a fost fratele Péntek István, care s-a mutat în anul 1903 din localitatea Feketetó (azi Negreni, jud. Cluj) în Vadu Crişului, împreună cu soţia sa şi cei şase copii al lor. Producerea şi repararea de încălţăminte nu a fost prima prioritate pentru el, ci vestirea Evangheliei şi chemarea oamenilor la pocăinţă.Tatăl Ceresc a udat sămânţa presărată de el timp de doi ani, în casa sa simplă şi acoperită cu paie din capătul uliţei de pe Strada Mica. Rezultatul lucrarii perseverente a fratelui Péntek au fost cele 5 suflete ce au răspuns afirmativ În vara anului 1905 au fost botezate în apa pârâului ce trecea prin faţa casei lui Péntek Istvan, familia Hasas Francisc şi Maria, precum şi surorile lui Hasas Francisc: Hasas Maria, Hasas Katalin, Hasas Erzsébet. La oficierea acestui botez au participat fraţii pioneri ai credinţei baptiste pe aceste taramuri: Darabont Gyula din Oradea, Varga Balint din Posoloaca şi Cosma Imre din Huedin. Cei 7 membri, 5 proaspeţi convertiti, împreună cu familia Pentek Istvan şi soţia Ida, în vara anului 1905 au dat naştere bisericii baptiste din Vadu Crişului. Construirea primei clădiri a bisericii baptiste din Vad a fost începută în anul 1910 şi un an mai târziu, în anul 1911 porţile Casei Domnului s-au deschis. De acum numărul membrilor a început să crească, curând biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare şi fratii au fost nevoiţi în anul 1926 să extindă clădirea. Anul 1923 este data naşterii corului în biserică, iar anul 1925 este data înfiinţării fanfarei.În data de 5 iulie 1993 au fost demarate lucrările de construcţie a unei noi clădiri în centrul comunei, pe locul unde fusese sinagoga evreiească pe vremuri. Am aflat apoi numele celor 14 pastori care au slujit în biserică de-a lungul timpului: Péntek István, Oroszlán Ferenc, Florea Constantin, Hasas Ioan-Suciu Ioan, Varga Imre, Nagy Francisc, Szivós Mihály, Nagy Ferenc, Madar Ioachim, Nagy Mihály, Micula Mihai, Daniel Zalan, Faur Cornel,Teodor Veres, Ionel Buzlea. În 2015, lângă stâlpul de aducere aminte pe care scrie 110 ani de istorie baptistă la Vadu Crişului, ne uitam în spate cu reverinţă şi preţuire pentru cei ce au fost poate străbunicii, bunicii ori părinţii noştri şi spunem din toată inima: „Lăudat să fie Domnul, căci el face minuni mari!”Cei prezenţi am mai fost salutaţi şi de preoţii celorlalte culte din localitate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !