15 iulie 2018, termen pentru declaraţia unică

De Dan Birta
3Comentarii
15 iulie 2018, termen pentru declaraţia unică
Din 2019, declaraţia unică va trebui depusă până la data de 15 martie doar online.

Modificări importante în ceea ce priveşte declaraţiile şi plăţile efectuate de către persoanele fizice. Acestea au scăpat de depunerea a şapte declaraţii dar, în schimb, vor depune o declaraţie unică. Plăţile impozitelor nu vor mai fi făcute trimestrial, ci într-o singură tranşă. Cei care depun declaraţiile online şi fac plăţile anticipat vor primi bonusuri.

Toate acestea sunt prevăzute într-o serie de acte normative publicate în Monitorul Oficial în luna martie: OUG nr. 18/2018; OP ANAF nr. 675/2018 şi Legea nr. 72/2018.

Acestea aduc o serie de noutăţi în ceea ce priveşte sistemul de impozitare al persoanelor fizice. Se introduce un singur termen de plată pentru impozit, iar impozitul va fi stabilit de către contribuabil, prin autoimpunere. De asemenea, se introduce posibilitatea efectuării de plăţi pe venit la venitul estimat pentru anul curent. Evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS şi CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent. O altă noutate este posibilitatea de rectificare a declaraţiei până la termenul de plată.

Impozitul pe venit

Declaraţia unică se va depune anual, până la data de 15 martie, în principal de persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), venituri din tranzacţionarea de titluri financiare, venituri din activităţi agricole (peste anumite valori) impuse la norme de venit.

În ceea ce privește anul 2018, care este un an de tranziţie de la vechiul sistem la noul sistem, termenul de depunere a declaraţiei unice va fi 15 iulie 2018.

Declaraţia unică va cuprinde, în linii mari, două capitole: capitolul aferent veniturilor certe realizate în anul anterior şi capitolul dedicat veniturilor care se estimează a se realiza în anul curent al depunerii declaraţiei.

În anul 2018, până la data de 15 iulie 2018, sunt aşteptate să depună declaraţia unică toate persoanele fizice care, potrivit legislaţiei vechi, aveau obligaţia de a depune declaraţiile 200 – „Declaraţia privind veniturile realizate din România”, 201 – „Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate” şi 221 – „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”.

Urmare a depunerii declaraţiei, ANAF, pe de o parte, va emite decizie de definitivare a impozitului aferent anului 2017 (cu termen de plată, pentru o eventuală diferenţă de impozit, în 60 de zile de la comunicare), iar pe de altă parte va înscrie automat în evidenţa fiscală un impozit pe venit estimat aferent anului 2018, corespunzător veniturilor estimate a se realiza în 2018.

Termenul unic de plată pentru impozitul aferent anului 2018 va fi 15 martie 2019, contribuabilul având posibilitatea să efectueze până la această dată plăţi, în ritmul şi în cuantumul dorit. Au fost eliminate termenele trimestriale de plăţi anticipate în cursul anului. ANAF nu va mai emite decizii de plăţi anticipate şi nici decizii de regularizare pentru veniturile realizate începând cu anul 2018.

Tot până la data de 15 martie 2019, contribuabilul va trebui să depună declaraţia unică în care va declara veniturile realizate efectiv în anul 2018 (se definitivează astfel, prin autoimpunere, impozitul aferent anului 2018) şi va estima veniturile pe care preconizează a le realiza în anul 2019.

Bonusuri

Declaraţia unică se va depune numai prin sisteme electronice de transmitere la distanţă. Cu titlu de excepţie, doar pentru anul 2018 se va permite depunerea şi pe suport hârtie.

Contribuabilii care vor depune în anul 2018 declaraţia unică prin internet, până la data de 15 iulie 2018, vor beneficia de o bonificaţie fiscală (o reducere a impozitului) de 5% din impozitul plătit integral până la data de 15 martie 2019.
O altă bonificaţie fiscală, tot de 5%, se va acorda contribuabililor care achită integral, cu anticipaţie, impozitul aferent anului 2018, până la data de 15 decembrie 2018.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor