20 de ani de slujire a Congregatiei Don Orione in Oradea

20 de ani de slujire a Congregatiei Don Orione in Oradea
În anul 1991 au sosit în Oradea primii călugări ai Congregaţiei Don Orione, care s-au stabilit la marginea oraşului, în cartierul Ioşia, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie să ducă o viaţă mai demnă şi mai frumoasă.

De atunci, mii de oameni sărmani sau orădeni care treceau printr-un moment dificil au fost ajutaţi de călugării italieni şi români care au locuit şi muncit la sediul Congregaţiei din strada Cazaban nr. 49E.

Copiii s-au bucurat de cea mai deosebită atenţie. S-a înfiinţat o şcoală, care azi are toate ciclurile şcolare, de la grădiniţă la liceu. Aici elevii sînt admişi indiferent de condiţia socială, de etnie sau de religie. Cei ce au posibilităţi materiale plătesc o taxă ce acoperă cel mult o cincime din cheltuielile legate de procesul de învăţământ. Marea majoritate a cheltuielilor sînt suportate din donaţii ale unor binefăcători din ţări occidentale, în special din Italia, unii dintre aceştia fiind foşti beneficiari ai operei de caritate a Congregaţiei.

Copiii sunt implicaţi în multe activităţi extraşcolare, în cercetăşie, oratoriu, sunt duşi în excursii şi tabere, pentru a învăţa să devină responsabili şi să trăiască frumos, în natură, nu ca nişte robi ai calculatorului şi televizorului, sau ca nişte clienţi ai barurilor.

În ultimii ani se pare că şi comunitatea locală înţelege tot mai mult caracterul profund creştin şi umanitar al operei Congregaţiei în Oradea, tot mai mulţi orădeni implicându-se în activităţile sociale şi educative organizate la Centrul Don Orione. Unele persoane fizice şi firme fac donaţii, după puterea lor, înţelegând că investesc astfel în comunitate, într-un mediu mai bun pentru toţi orădenii. Consiliul Local subvenţionează de un an de zile cheltuielile legate de electricitate şi apă ale Liceului Don Orione, care de altfel sînt printre cele mai mici dintre şcolile orădene, deoarece elevii şi profesorii sînt îndemnaţi să economisească resursele, indiferent de cine ar acoperi costurile.

Duminică, 30 octombrie, Centrul Don Orione a sărbătorit împlinirea a 20 de ani de activitate în Oradea. Ziua a început cu liturghiile oficiate de Pr. Mihai Fechetă şi Pr. Florian Gui în rit latin (de la ora 9) şi în rit oriental (de la ora 10.30). Pornind de la evanghelia zilei – pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr – Monseniorul Florian Gui a îndemnat credincioşii să fie interesaţi de ceea ce se întâmplă în lume, de soarta altor oameni, şi să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie, aceasta fiind definiţia omului creştin. El a arătat că un mic procent din populaţia Pământului deţine 90% din bogăţia lumii, lucru care nu este just şi nu este decât o dovadă că diavolul le ia minţile celor care aleargă după bogăţii, că aceştia nu se pot opri niciodată. Acumularea de bogăţie nu este pe placul lui Dumnezeu. Puţini oameni adună averi prin mijloace cinstite, majoritatea bogăţiilor fiind obţinute prin abuz, prin nedreptăţirea aproapelui.

După liturghie, sute de copii, dar şi părinţii lor, s-au adunat în sala de festivităţi a Centrului, unde au mâncat mâncarea oferită de Congregaţie. Copiii au fost apoi împărţiţi în echipe, care au plecat prin oraş în căutarea „comorii”, pe baza unor indicii pe care trebuiau să le descopere. După găsirea comorii (un cocoş din grădina zoologică din curtea Centrului, „medaliat” cu imaginea Sfântului Don Orione), au revenit cu toţii în sala de festivităţi, unde au dansat şi au participat la un concurs de cunoştinţe. Toate echipele au fost premiate, copiii primind dulciuri şi jucării.

Zecile de părinţi prezenţi au putut vedea cum îşi petrec copiii lor sâmbetele şi duminicile la Centrul Don Orione şi s-au bucurat de o zi frumoasă în comunitatea formată în Oradea în jurul Congregaţiei „Micii Opere a Divinei Providenţe”.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !