2007, aglomerat la teatru

ORADEA – După un an 2005 foarte aglomerat, datorită celor două mari evenimente – jubileul trupei „Iosif Vulcan” şi cea de-a XV-a ediţie a Săptămânii Teatrului Scurt – s-ar putea crede că actorii Teatrului de Stat din Oradea au avut parte în anul pe care tocmai l-am încheiat de un mic relaş.

Că nu este aşa o dovedeşte şi faptul că cea de-a doua parte a stagiunii 2005-2006 a încununat unul dintre cele mai bune sezoane ale scenei orădene din ultimii ani. Apoi, respectarea cu stricteţe a graficului premierelor, în prima parte a stagiunii 2006-2007, precum şi reluarea spectacolelor din stagiunea trecută, au făcut ca anul trecut să fie unul la fel de reuşit ca şi precedentul. Cu siguranţă însă că punctul maxim al anului a fost atins o dată cu dubla nominalizare la premiile UNITER, cea mai bună regie pentru spectacolul „Nevestele vesele din Windsor”, Victor Frunză, şi cel mai bun actor în rol secundar, Richard Balint, în aceeaşi piesă.

Schimbare de atitudine
„O dată cu schimbările care au avut loc în conducerea artistică a trupei se observă o schimbare de atitudine. Nu au mai existat premiere anulate, a început un program de atragere a publicului către spectacolele de teatru, inclusiv o campanie pentru vânzarea abonamentelor în şcoli. Până la urmă, teatrul din Oradea este al bihorenilor, susţinut din banii acestor oameni, deci ei sunt cei mai importanţi pentru noi”, declară directorul Teatrului de Stat, Lucian Silaghi.

În ceea ce priveşte proiectele pentru 2007, Silaghi susţine că toate cele trei premiere anunţate pentru restul de stagiune vor avea loc la timp. Primul dintre acestea este spectacolul pentru copii „Cenuşăreasa”, o adaptare după cunoscutul basm al Fraţilor Grimm şi al lui Charles Perrault, la care au şi început repetiţiile în această săptămână.

Din nou Teatru Scurt
În paralel cu derularea stagiunii în curs şi pregătirea pentru următorul sezon, vor începe şi pregătirile pentru cea de-a XVl-a ediţie a Săptămânii Teatrului Scurt. La fel ca şi la precedenta ediţie, acest eveniment stă sub semnul unei mari aniversări: este vorba despre împlinirea a 100 de ani de la moartea patronului spiritual al trupei orădene, Iosif Vulcan. Lucian Silaghi mărturieşte că, având în vedere faptul că organizarea festivalului nu va mai fi amânată până în ultimul moment, sunt şanse să fim martorii unei ediţii extrem de reuşite a Săptămânii. Pe lista de potenţiali invitaţi la eveniment figurează atât monştri sacri ai teatrului românesc, cât şi tineri care au confirmat talentul lor de excepţie şi reprezintă noua generaţie de artişti.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !