4,5 milioane mc steril amenință viața oamenilor din zona Nucet

De Veronica Bursaşiu și Horia Claudiu-Dumitraș
Reactualizat la:
5Comentarii
4,5 milioane mc steril amenință viața oamenilor din zona Nucet
Demența, infartul miocardic, atacul vascular cerebral sunt consecința inhalării acestui praf din decantorul Nucet, acolo unde se deversa ceea ce a rămas în urma exploatării uraniului.

De fiecare dată când bate vântul, mai tare, pulberele de praf de pe decantorul Nucet se ridică deasupra orașului și a întregii comune Câmpani.
4 milioane şi jumătate de metri cubi de steril zac în apropierea orașului Nucet dar și într-o amenințare continua asupra localităților situate în aval de decantorul Nucet.

Acest steril încă mai conține peste 10 mii de tone de cupru şi zinc, 35 de tone de argint şi mai bine de 300 de kilograme de aur toate rezultate în urma exploatării timp de 40 de ani a minei Băiţa, din judeţul Bihor.

„Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă pătrunderea particulelor de praf în alveolele pulmonare, acolo unde se produce transferul oxigenului în sânge. Apare în acest fel riscul blocării arterelor, a producerii unui accident vascular cerebral precum și alte probleme cardiace, chiar și a infarctului miocardic. Dincolo de aceasta, există dovezi că particulele pot ajunge la creier, astfel încât cercetătorii investighează efectele potențiale asupra unor probleme precum demența”

„În Băiţa avem tot tabloul lui Mendeleev: cupru, zinc, aur, argint, tungsten, wolfram şi multe metale preţioase” spune unul din importați ingineri ai zonei… dar de fiecare data omitem faptul că tot de aici s-a extras și uraniul iar flotația de la cele doua mine era una singură. Deversarea se făcea în același iaz de decantare Nucet…

Și aceasta nu e totul. Recent, într/un interviu acordat J.b., reputatul neurolog Petru Mihancea, cel care care introduce pentru prima dată în România, la Oradea, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, diagnosticarea SM cu ajutorul investigațiilor neuroimunologice, autorul primei monografii de SM din România, bauxita din care se extrage aluminiul e răspunzătoare de boli precum scleroza multiplă și Alzheimer.

„S-a demonstrat că fenomenul «focus scandinavicus» – regiunile cu frecvență mare a SM – se întâlnește și în alte regiuni călduroase, cum sunt Sicilia, Israel, Australia. Părerea mea personală este că aceasta se datorează migrației și globalizării. Într-o lucrare pe care am trimis-o la a 59-a Conferință a Academiei Americane de Neurologie – al cărei membru sunt – am arătat că și în județul Bihor avem un mic «focus scandinavicus» local.

Astfel, SM este în frecvența cea mai mare în județul Bihor pe cele două versante ale Munților Bihorului. Aceasta nu datorită globalizării și migrației, ci datorită prezenței în subsolul acestor munți a bauxitei, din care se extrage aluminiul, care s-a demonstrat că este răspunzător de unele boli neurologice, printre care SM și boala Alzheimer. Atenție la cei care și-au făcut case la Boga, Arieșeni, Vârciorog, Șuncuiuș”, explica profesorul emerit dr. Petru Mihancea.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor