6 minori din Bihor, la puscarie, la Buzias

De Otilia Șandor
6 minori din Bihor, la puscarie, la Buzias
Un nou centru de reeducare pentru minori a devenit unitate mixtă, pentru băieţi, dar şi pentru fete, din 23 de judeţe ale ţării.

6 dintre cei 83 de minori internaţi acum la Centrul de la Buzias sunt din Bihor.

Anul trecut

Conducerea penitenciarului pentru minori au transmis date despre centru, centralizate recent, cu ocazia bilanţului activităţii în 2012. Centrul de la Buzias are în vedere atât reeducarea minorilor sancţionaţi de instanţele de judecată pentru fapte penale cât şi reintegrarea lor socială.

În anul trecut 116 copii au ajuns la Centrul de la Buzias, dintre care 30 au fost puşi în libertate (28 dintre ei la împlinirea vârstei de 18 ani şi doi înainte de majorat), astfel că media lunară a copiilor de la acest centru a fost de 59 minori. Din octombrie anul trecut, au fost transferaţi aici 12 fete şi 5 băieţi, unitatea devenind mixtă (şi cu fete).

Începând cu luna octombrie au venit prin transfer un număr de 17 minori de la Centrul de Reeducare Găeşti, dintre care 12 fete şi 5 băieţi, astfel, centrul devenind unitate mixtă.

În tabere

Cei mai mulţi au ajuns la puşcăria de minori după ce au comis furturi, tâlhării, dar şi viol, tentativă de omor etc. Marea majoritate a copiilor de la Reeducare Buzias se află la prima sancţiune din partea legii şi cei mai mulţi (34) au avut vârsta între 17 şi 18 ani, cei mai tineri fiind de 14 ani.

În încercarea de a-i reeduca, profesorii care predau copiilor de acolo au decis să recompenseze 19 minori permiţându-le să iasă în oraş cu familia şi un alt minor a avut permisiunea de a-şi petrece vacanţa şcolară acasă, alţi 39 fiind trimişi în tabere şcolare. 102 copii au avut voie să primească vizite la masă (fără dispozitiv de separare), dar 22 de copii nu au fost vizitaţi niciodată de nimeni.

În acest an şcolar au fost opt clase pentru învăţământul primar, gimnazial şi tehnologic, iar în 2012-2013 au fost aprobate două clase (cu 18 elevi) simultane la învăţământul primar, patru clase gimnaziale cu un total de 51 de elevi şi două clase învăţământ tehnologic (cu 22 de elevi). Din nefericire însă, în anul trecut şcolar niciun copil nu a avut medie nici de 9 şi nici de 10, iar 26 de elevi au terminat cu medii între 7 – 8,99 şi 22 elevi au avut medii finale între 5 şi 6,99. Mai mult, patru copii au rămas repetenţi, alţi patru au au terminat cu situaţia şcolară neîncheiată fiindcă au fost eliberaţi înainte de ultimul sunet de clopoţel. Dintre cei cinci absolvenţi ai clasei a VIII-a, doar unul singur a promovat Evaluarea Naţională 2012, rezultatele slabe la evaluarea naţională şi în general la învăţătură fiind puse pe seama nivelului scăzut al cunoştinţelor, timp scurt pentru recuperarea lacunelor şi deplasările frecvente la instanţă.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !