Acuza instigarea la rascoala taraneasca

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
22Comentarii
Csomortany Istvan
Csomortany Istvan
Opozanţii UDMR acuză uniunea că s-ar afla în spatele unei manevre de deturnare a unui miting PPMT din Urvind.

Popularii Maghiari din Transilvania (PPMT), opoziţia directă a UDMR, acuză o tentativă de deturnare a unuia dintre cele 28 de mitinguri de protest organizaze în Bihor, faţă de regionalizarea propusă de USL. Evenimentul s-a consumat la Urvind şi a fost orchestrat, insinuează organizatorii, de oameni locali ai UDMR. PPMT ar fi pe punctul de-a înfiinţa, acolo, o organizaţie locală.

„Vineri, cu o zi înainte de eveniment, a apărut un fluturaş la fiecare gospodărie”, spune Csomortany Istvan, liderul PPMT Bihor. Fluturaşul în cauză, exclusiv în limba maghiară, este o foaie A4, care are la antet înscrisul „Armata haiducilor” şi sigla unei organizaţii cu acest nume existentă în Ungaria. Aşa numita „Armată a haiducilor” din Urvind anunţă un soi de „recrutare”, sâmbătă, de la ora 19:30, la biserica reformată, pentru un soi de luptă împotriva jandarmilor şi poliţiştilor. „Este evident că se doreşte înecarea în sânge a protestului pentru libertate a maghiarilor care nu se mai lasă asupriţi şi jupuiţi. Bineînţeles că nu putem permite acest lucru. Propunem un atac împotriva jandarmeriei şi poliţiei valahe cotropitoare. Adu cu tine unelte de lucru: topoare, răngi, târnocoape, greble, sape, hârleţe”, este îndemnul fluturaşului, prezentat de liderul PPMT.

Nativi maghiari

Cum ora şi locul mitingului PPMT şi al „recrutării” haiduceşti corespund aproximativ, PPMT presupune că rostul acesteia din urmă a fost să sperie populaţia rurală şi să o ţină în case. „Este un caz nemaiîntâlnit la noi în judeţ, nu mi se pare deloc hazliu”, spune Csomortany. Acesta apreciază că autorii textului sunt nativi maghiari, pentru că „sunt folosite detalii şi formule pe care românii nu prea le posedă (în limbaj n.r.)”. „Localnicii bănuiesc că toate acestea sunt făcute de UDMR. E uşor de crezut asta, ei ar fi singurii „beneficiari” dacă oamenii n-ar participa”, crede politicianul.

Acesta a punctat şi o altă coincidenţă: fluturaşul haiducesc convoca oamenii la ora 7:30, oră înscrisă de PPMT în cererea pentru mitingul său, adresată primăriei locale conduse de UDMR, în vreme ce populaţia a fost invitată la mitingul contra regionalizării de la ora 20:00.

Plângere penală

Evident, răscoala ţărănească n-a avut loc, iar la mitingul PPMT din Urvind au participat vreo 30 de persoane. Faţă de fluturaşul haiducesc, Csomortany spune că a depus, luni, un denunţ penal la prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, reclamând „infracţiunea de instigare la ură pe temei de naţionalitate, etnie şi limbă”.

Sâmbătă seara, PPMT a organizat în Bihor 28 de mitiguri de protest faţă de varianta de regionalizare susţinută de USL şi de promovare a unei regiuni bilingve Partium. La acestea, spun organizatorii, au participat în jur de 2.000 de persoane.

Contra „regionalizării USL”, pentru Olosig

 22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor