Acuze grave tintite spre CET

1Comentariu
Acuze grave tintite spre CET
Controlorii ANRSC susţin că regia a încasat sume necuvenite de la clienţi şi că ar trebui să le returneze.

Nerespectarea legii, neconformare la măsuri impuse anterior, încasări necuvenite şi practicarea de preţuri mai mari decât cele reglementate. Acestea sunt câteva dintre constatările celui mai recent conrol operat de Autoritarea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) la Electrocentrale SA, în intervalul februarie-martie.

Sunt scoase în evidenţă încasările nejustificate de la clienţii CET-ului legaţi direct în reţeaua de transport, cărora li s-au facturat şi servicii de distribuţie pe care, evident, nu le primesc. ANRSC consideră că, pentru aceştia, preţul gigacaloriei ar trebui să fie de 188,91 lei, anul trecut respectiv 193,33 din 2012. Aceştia au fost facturaţi la tariful unitar pe oraş, de 235,52 lei/gcal. Încasările suplimentare de la aceştia, ar trebui returnate şi evidenţiate în facturile lunilor viitoare, concluizionează raportul. Suma totală ce ar trebui restitută de CET e de 1.165.953,64 lei. Pentru acestea şi alte abateri, controlorii ANRSC propun suspendarea licenţei.

Un nou control al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) aruncă în cârca Electrocentrale SA acuze grave. Conform raportului instituţiei conduse de orădeanul Mircea Matei, cei de la CET s-ar face vinovaţi de nerespectarea legii şi de practicarea unor preţuri mai mari decât cele reglementate pentru unele categorii de clienţi.

Documentul vorbeşte de încasări nejustificate de la clienţii legaţi direct în reţeaua de transport, cărora li s-au facturat şi servicii de distribuţie pe care, evident, nu le primesc. Conform ANRSC, în cazul acestora, preţul gigacaloriei ar trebui să fie de 188,91 lei anul trecut respectiv 193,33 din 2012. CET-ul le-a emis facturile la tariful unitar pe oraş de 235,52 lei/gcal, de unde rezultă încasări în plus faţă de cele cuvenite în valoare de 314885,33 lei numai de la populaţie. Raportul arată că totalul sumelor necuvenite, încasate şi de la agenţii economici ar fi de 1.165.953,64 lei.

Banii înapoi!

Măsura dictată de ANRSC este restituirea banilor prin scăderea din facturile pe martie sau aprilie 2012. În situaţia de a primi ceva bani de la CET ar fi şi cei din Ioşia care, preluaţi cu presiuni de la Transgex, au avut apa caldă oprită o vreme. Controlorii ANRSC consideră că aceştia nu au beneficiat de reducerea valorii facturii cu contravaloarea energiei termice din apa caldă nelivrată.

Alte nereguli semnalate de control sunt că Electrocentrale SA nu are contractele legale încheiate cu clienţii şi preţurile gigacaloriei aprobate de Consiliul Local nu sunt fundamentate de CET ci de Direcţia Tehnică din Primărie. Pentru că regia de termoficare ar fi încălcat de mai multe ori condiţiile de licenţiere, subalternii lui Mircea Matei au propus retragerea licenţei de operare pentru CET.

C.Gh.

 

 

 

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor