Ajutoare pentru crescătorii de oi şi capre

De Simona Albinaru
Ajutoare pentru crescătorii de oi şi capre
Crescătorii de ovine şi caprine din zonele defavorizate pot depune cererile de plată pe 2013 până în 15 noiembrie.

Producătorii de lapte şi de carne de ovine şi caprine din zonele defavorizate pot depune, până în 15 noiembrie 2013, cererile de plată aferente anului 2013 pentru obţinerea ajutorului specific acordat din fonduri europene.

Ajutorul specific pentru ovinele/caprinele de lapte şi de carne din zonele defavorizate se acordă anual. Pentru 2013, plafonul maxim alocat ajutorului financiar specific din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) este de 6,711 milioane euro, iar cuantumul maxim este de 6,5 euro/cap de animal.

Beneficiari

De acest sprijin pot beneficia crescătorii de ovine/caprine persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, care deţin exploataţii cu cod primit de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) localizate în zonele defavorizate din România.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod ANSVSA), la centrul judeţean APIA pe a cărui raza teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Beneficiarii care solicită ajutor specific pentru femele din speciile ovine/caprine trebuie să solicite ajutor specific pentru un efectiv cuprins între 50 – 300 capete de femele ovine/caprine, inclusiv, pe beneficiar, care au vârsta de minimum 1 an la data de 31 august a anului de solicitare. Efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor – RNE la data depunerii cererii. De asemenea, aceştia trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei completat şi actualizat în conformitate cu prevederile în vigore. Femelele de ovine/caprine pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei, situată în zone defavorizate din România, menţionată în cererea de ajutor.

Beneficiarii trebuie să respecte şi standardele de ecocondiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei.

Campania de depunere a cererilor a început în 14 octombrie 2013 şi se încheie în 15 noiembrie 2013. După această dată, APIA va efectua un control la faţa locului până la data limită a perioadei de reţinere, respectiv 23 februarie 2014 inclusiv, dar poate fi efectuat şi în afara perioadei de reţinere, după caz, în funcţie de neconformităţile rezultate în urma controlului, timp în care beneficiarii au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat ajutorul specific.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !