Ajutorul de deces pe 2018, 4.162 de lei

De Dan Birta
Reactualizat la:
Ajutorul de deces pe 2018, 4.162 de lei
Din 2018, ajutorul de deces va fi plătit de către Casa Judeţeană de Pensii, atât în cazul pensionarului cât şi al asiguratului sau membrilor de familie.

În anul 2018, în condiţiile în care câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 este de 4.162 de lei, ajutorul de deces creşte la această sumă, în cazul asiguratului sau pensionarului. Ajutorul de deces pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului va fi de 2.081 de lei.

Cuantumul sumei ajutorului de deces este mai mare cu peste 1.000 de lei faţă de cel acordat anul trecut, 3.131 de lei (decesul asiguratului), respectiv 1.566 de lei (decesul unui membru de familie).

Cine plăteşte

Dacă până anul trecut plata ajutorului de deces cădea în sarcina angajatorului, din 2018 acest lucru se schimbă. Potrivit informaţiilor primite de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, „ajutorul de deces se plătește, de către Casa Județeană de Pensii, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în cazul pensionarului sau al asiguratului sistemului public de pensii prevăzut la art.6 alin (1) pct.I, II și IV și alin (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv al unui membru de familie al acestuia, în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare”.

Cererile pentru acordarea ajutorului de deces înregistrate începând cu data de 01.01.2018, vor fi soluționate, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescripție de trei ani de către casa județeană de pensii.

Ajutorul de deces se plăteşte, unei singure persoane, care poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care poate dovedi cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Pentru plata ajutorului de deces trebuie să existe doar o singură cerere din partea persoanelor menţionate anterior.

În cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, ajutorul se plătește acestora din urmă. Conform informaţiilor Casei Naţionale de Pensii Publice, membru al familiei este considerat soţul sau soţia, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei și părinţii sau bunicii oricăruia dintre soţi.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !